Roladki z wędzonego łososia na domówkę
Mam dla Was pyszny przepis na roladki z wędzonego łososia z serkiem śmietanowym, ogórkiem i awokado. Mało składników, łatwy w przygotowaniu i ładnie wyglądający na talerzu.
Ostatnio wszelkiego rodzaju przekąski królują u mnie na domówkach. Oprócz sałatek często przyrządzam:
Wiem, że takie przepisy cieszą się dużym powodzeniem gości, bo najczęściej pierwsze znikają ze stołu. Ja sama, wychodząc na imprezę, najczęściej zajadam się z przekąskami.
Do wykonania takich roladek, potrzebujesz naprawdę mało składników, ale zadbaj by były dobrej jakości. Potrzebujesz tylko garstki składników, wszystkie zwinięte w jeden kremowy, chrupiący, złożony kęs.
Przepis będzie wyborny szczególnie dla fanów wędzonego łososia, który jest smaczny, zdrowy i ma dużo białka. Dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Łosoś – wybierz łososia dziko żyjącego zamiast łososia hodowlanego – hodowlany ma wyższe stężenie zanieczyszczeń (zwłaszcza dioksyn i PCB, które są rakotwórcze dla ludzi).
Roladki z wędzonego łososia na domówkę
Składniki:
2 łyżki sezamu
8 płatów wędzonego łososia
1/2 szklanki ubitego serka śmietankowego
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/2 awokado cienko pokrojone
Ogórek
Połóż kawałek plastikowego opakowania na blacie. Posyp folię spożywczą ziarnami sezamu (2 łyżki stołowe). Umieść wędzonego łososia na nasionach sezamu, zachodząc na plastry, tworząc prostokąt.
Rozłóż serek śmietanowy na wierzchu wędzonego łososia. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Ułóż pokrojone awokado i ogórka wzdłuż dłuższej krawędzi łososia, a następnie użyj plastikowej folii, aby zawinąć łososia.
Wrzuć roladkę do zamrażarki na 10 minut przed krojeniem. Pokrój na 12 kawałków i smacznego!