Co robicie, jak niespodziewanie przychodzą do Was goście, a Wy nie macie czasu na przyrządzenie czasochłonnych potraw? Kiedy chcecie coś dobrego podać, ale nie macie za bardzo pomysłu? Albo nie wiecie, jakie upodobania kulinarne mają Wasi goście? Mnie w takich sytuacjach najczęściej ratują deski z przekąskami.
Uwielbiam wymyślać deski z różnymi przekąskami i wiem, z doświadczenia, że najczęściej pierwsze co znika ze stołu to zawartość deski. Czasem robię deski z wędlinami, czasem fit przekąski, nadeszła pora bym pokazała Wam, jak zazwyczaj wygląda moja deska z serami.
Dawno temu moja znajoma Zoriana organizowała warsztaty The Art of Wine&Cheese, gdzie dowiedziałam się jak prawidłowo dobierać wino do różnych gatunków sera. Wyszło na to, że intuicja Ci nic nie pomoże, jak jesteś początkującą sero maniaczką.
Na zawsze zapamiętam jak na warsztatach naszą przygodę smakową rozpoczęliśmy od wina Resling (biała odmiana winorośli pochodząca z doliny Renu w Niemczech). Do wina została podana pyszna przekąska – tost z pieczywa ciemnego zapiekany z serem kozim winogronami miodem i orzechami włoskimi – coś pysznego. Dowiedzieliśmy się również, ze Resling najlepiej współgra z serem kozim, oraz figami i miodem. Do dziś uwielbiam to połączenie.
Dlatego, zanim skomponujesz taką deskę, dobrze by było poczytać o różnych gatunkach sera, by nie zdziwić się, że niektóre z nich pachną lub smakują “dziwacznie”. Ja na przykład uwielbiam gorgonzolę i blue chesee, ale nie każdemu posmakuje.
Przede wszystkim musisz się zastanowić jakie sery chcesz podać. Najlepiej wybrać kilka rodzajów, żeby nasza deska była różnorodna i żeby każdy mógł wybrać sobie coś, co lubi. Wybierz sery, które będą się różnić konsystencją, smakiem czy krajem pochodzenia. Weź te o konsystencji kremowej, twardej i te mocno dojrzałe.
Masz do wyboru sery francuskie, włoskie czy polskie. Możesz połączyć sery pleśniowe (Camembert, Brie) z półtwardymi (Cheddar, Gouda) i twardymi (Parmezan, Bursztyn).
Uwielbiam do serów dodawać owoce: winogrona, jabłka, gruszki! Do tego miód czy żurawina. Nie zapomnij o orzechach! Ja lubię też dorzucać precelki, oliwki czy papryczki z serkiem.
Pamiętaj, nie komplikuj! Wybierz kilka rodzajów sera, ale z dodatkami nie przesadzaj. Pamiętaj, aby główną atrakcją był ser. Jeżeli lubisz, możesz też dodać bagietkę i figę!!!!
Ułóż sery i dodatki na dużej desce do serwowania i umieść ją na środku stołu jako centralny element. Rozłóż składniki na około 30 minut przed przybyciem gości. Dzięki temu ser pooddycha i stanie się wyjątkowo smaczny!
Aromat sera wzmacnia smak sera. Mając to na uwadze, udekoruj swoją deskę świeżymi ziołami i naturalnymi składnikami sezonowymi, które nie pachną tak, aby uzupełniały, ale nie konkurowały z samym serem. Jest to nie tylko niedrogie, ale po prostu piękne. Użyj do tego świeżego rozmarynu.
Sosy, miód zawsze wkładam do małych miseczek, aby można było je samemu spróbować, a goście mogą zaszaleć i rozsmarować je na poszczególnych talerzach i porcjach sera.
Idealna deska i dekoracja stołu naturalnie potrzebują doskonałych składników niezbędnych do serwowania, aby wszystko to połączyć. Oto 5 najważniejszych podstawowych produktów do serwowania:
1. Duża, wyrazista deska do serwowania.
2. Mniejsze deski lub urocze talerze dla gości do samodzielnej aranżacji.
3. Nożyki do pokrojenia sera. Widelczyki do sera.
4. Małe łyżeczki lub szpatułki do słodkich dodatków (miodów, sosików).
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych gatunkach sera, o tym, jak je komponować zajrzyj koniecznie do książki “Ser — dojrzewający przewodnik dla koneserów” autorstwa Caroliny Pietyra i Kamila Wernickiego. Znajdziesz tam kompendium wiedzy o serze, przepisy i ciekawostki!