Nasza codzienność jest momentami tak skomplikowana, że ugotowanie dobrego i pożywnego obiadu robi się czasem wielkim wyzwaniem. Powrót po pracy, odbiór dzieci, zakupy, stanie w korkach, a w domu kolejny etat…. Nie wiem jak Wy, ale rzadko zabieram się wtedy z entuzjazmem, za przyrządzanie posiłku. Szczególnie jak brzuch woła, że już chce jeść. A nie za 2 godziny.
Czasem staram się gotować na dwa dni, albo przygotować główne składniki wcześniej, żeby po powrocie z pracy szybciutko zrobić obiad.
Jednym z takich szybkich posiłków jest proste tajskie curry z klopsikami z kurczakiem i cukinią. Pulpety mięsne z mielonego kurczaka, startej cukinii, imbiru, ziół i przypraw. To idealny obiad na każdy wieczór w tygodniu, który można przygotować w niecałe 30 minut.
Zazwyczaj robię klopsiki z wieprzowiny, ale z indyka czy kurczaka też są pyszne. Do mięsa koniecznie dodaj startą cukinię, zieloną cebulę, imbir, czosnek, szczyptę cayenne i czarnego pieprzu. Następnie dodaj sosu sojowego. Całość mieszamy do połączenia wszystkich smaków, następnie formujemy je w klopsiki.
Klopsy możemy ugotować i upiec w piekarniku, a dziś proponuje Wam usmażyć je na patelni, na złoty kolor, aż będą chrupiące.
Teraz gdy klopsiki są już chrupiące, przygotuj kokosowe curry. Przepis jest szalenie prosty: to mleko kokosowe z puszki zmieszane z tajską pastą z czerwonego curry. Pasta curry jest kluczowa, ponieważ dodaje smaku i pikanterii!
Idealny do klopsików jest ryż i świeża bazylia, kolendra i odrobina soku z limonki.
Przygotowanie:
Pół kilo mielonego kurczaka
1/2 szklanki startej cukinii
2 posiekane zielone cebule
Dwie szalotki, posiekane
2 łyżeczki plus 1 łyżka startego imbiru
Dwa starte ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
czarny pieprz
2 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
2 łyżki solonego masła
1-3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki sosu sojowego
1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
bazylia i limonki do podania
Do miski dodaj kurczaka, cukinię, zieloną cebulę, 1 szalotkę, 2 łyżeczki imbiru, 1 ząbek czosnku, cayenne, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki sosu sojowego. Wymieszaj składniki. Posmaruj dłonie oliwą i zwiń mięso w kulki wielkości łyżki stołowej (wyjdzie 15-16 klopsików).
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 2 łyżki oliwy i ułóż klopsiki. Smaż, aż będą chrupiące, około 4-5 minut, obracając je 2-3 razy. Usmażone przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy, 1 szalotkę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę imbiru, paprykę, masło i pastę curry. Gotuj, aż zacznie pachnieć, 2 minuty. Wymieszaj mleko kokosowe i 3 łyżki sosu sojowego. Włóż klopsiki do sosu curry. Gotuj na średnim ogniu, aż klopsiki będą ugotowane, na ok. 5 minut. Dodaj kolendrę.
Podawaj klopsiki z sosem na ryżu z odrobiną świeżej limonki, świeżą bazylią i/lub zieloną cebulą.
Wypróbuj koniecznie: