Mam dla Was przepis na najprostszą, zdrową przekąskę pod słońcem. Potrzebujesz tylko liścia cykorii, kremowego serka, sosu z wędzonej papryki i prażonych migdałów. To lekka i chrupiąca przekąska, która na pewno Ci posmakuje i będziesz ją często przyrządzać.
Dlaczego te małe przekąski z cykorii są idealne na domówkę? Bo musisz kupić tylko 4 składniki i są naprawdę super łatwe do przyrządzenia. Możesz je zjeść jako popołudniową przekąskę, przynieść jako przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi. To będzie świetna alternatywa dla osób, które wolą pochrupać coś zdrowszego niż czipsy i paluszki.
Jedliście kiedyś cykorię? Nigdy wcześniej jej nie kupowałam. Cykoria jest krucha, chrupiąca i lekko gorzka, co doskonale komponuje się z kremowym serkiem i słodko-pikantnym sosem z wędzonej papryki. Jeżeli nie możesz znaleźć cykorii, zastąp ją małą rzymską sałatą. Też się super sprawdzi.
Cykoria to warzywo, które jest bogate w cenne składniki. Wśród nich znajdują się takie witaminy i minerały jak: magnez, żelazo, fosfor, mangan, sód, fosfor, cynk, karoten, witamina B1, B2 i C. Cykoria najwięcej prozdrowotnych właściwości zachowuje wtedy, gdy jest spożywana na surowo, dodana do sałatki lub surówki. Doskonale komponuje się z orzechami, sosem winegret, owocami, wędlinami i serem.
Składniki
1 główka cykorii
4-5 łyżek serka koziego
4-5 łyżek sosu z wędzonej papryki (kupuję gotowy)
1/3 szklanki posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Odetnij końcówkę cykorii i oddziel wszystkie liście. Na każdym liściu rozsmaruj odrobinę serka koziego. Łyżką nałóż sos z czerwonej papryki na kremowy serek. Posyp posiekanymi migdałami i gotowe!
Przystawkę możesz zrobić o wiele wcześniej przed zjedzeniem. Możesz je przygotować i schłodzić lub pozostawić w temperaturze pokojowej. Poczekaj jednak z posypaniem migdałów do ostatniej chwili, inaczej nie będą chrupiące.
Jeżeli często organizujesz domówki, wypróbuj koniecznie tych przepisów: