Przyznam się Wam, że nie robię za często ciast. Po pierwsze wolę słone i pikantne przekąski, po drugie żadna ze mnie cukierniczka i nigdy mnie nie ciągnęło do wypieku ciast. Czasem łamię zasady i przyrządzę coś słodkiego, bo w domu mam łasuchów, którzy kochają słodkie łakocie. Dlatego i mnie raz na jakiś czas zdarzy się zrobić coś ekstra słodkiego i uroczego w odbiorze.
Dziś chcę zaproponować Wam przepis na tartę bez pieczenia, czyli bez użycia piekarnika. Jest bezglutenowa i bez laktozy i jak się okazuje jest bardzo łatwa w przyrządzeniu!
Ta wegańska tarta jagodowa bez pieczenia łączy smaki jagód z kremem kokosowym i bezglutenowym ciastem migdałowo-kokosowym. Rezultatem jest pyszny, łatwy wegański deser, który zaimponuje przyjaciołom i rodzinie oraz na specjalne okazje.
Przepis na tartę jest tak prosty, jak wrzucenie kilku składników do blendera, a następnie wciśnięcie do tarty i schłodzenie. Nadzienie wystarczy trochę podgrzać i wymieszać, a potem czas na schłodzenie – voila! Sama nie mogłam uwierzyc, że jej przygotowanie jest tak banalnie proste.
Zmiksuj migdały w robocie kuchennym/blenderze. Ja kupiłam migdały w płatkach, było o wiele lepiej je zmiksować. Dodaj wiórki kokosowe i daktyle na spód i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą lepką masę. Jeżeli masa się nie klei, dodaj więcej oleju kokosowego.
Wyklej ciastem formę na tartę (20 cm), równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na czas przygotowywania nadzienia. Ja wykorzystałam balkon, bo było zimno.
Podgrzej śmietankę kokosową w średnim rondelu, dobrze mieszając, aż będzie gładka i jednolita. Dodaj pozostałe składniki nadzienia. Zmiksuj jagody/borówki w rondlu, aby puściły sok, nadając mieszance kolor i smak. Doprowadź do powolnego wrzenia i gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wylej nadzienie na spód i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wstaw na jakiś czas do lodówki, aż nadzienie całkowicie stężeje. Gdy tarta zastygnie, a nadzienie ostygnie, kolor pogłębi się (naturalnie), dając wspaniały ciemny fiolet.
Udekoruj jagodami, żurawiną, wiórkami kokosowymi i jadalnymi kwiatami lub ulubionymi dodatkami.
Wszelkie resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do pięciu dni. Niestety ta tarta nie nadaje się do zamrażania ze względu na to, jak wpłynie na teksturę po rozmrożeniu.