Zupa krem z marchewki z imbirem i selerem naciowym
Ostatnio pokochałam zupy robione tylko z warzyw. Nie ma nic zdrowszego i prostszego niż zupa z warzyw pieczonych w piekarniku. Nałogowo robię zupę krem z pomidorów i papryki czy zupę dyniową. Teraz przyszła kolej na zupę marchewkową. I nie będzie to słodka zupa, tylko pikantna i aromatyczna.
Do tej pory uwielbiałam marchewkę jako przekąskę. Kroiłam marchewkę w słupki i zajadałam z radością zamiast chipsów. Robiłam także ulubione przez dzieci ciasto marchewkowe. Przyszedł czas na zupę krem. Jest to zupa, którą zrobisz w niecałą godzinę, jest tania, a składniki są ogólnie dostępne. Szybka, tania i prosta. Ale tak nie smakuje. Jest słodka, pikantna i mocno warzywna. Gdy dodasz do niej pestki słonecznika, będzie przyjemnie chrupać. Do tego jest zdrowa.
Marchewka zawiera bowiem mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wszyscy wiemy, że marchewka dzięki witaminie A działa dobrze na wzrok, ale ma też zbawienny wpływ na skórę, wspomaga organizm przed i w trakcie miesiączki, wpływa na produkcję kolagenu oraz oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy.
Nie tylko korzeń marchwi ma dobroczynne działanie, warto także wykorzystywać liście i nasiona. Marchew działa regulująco, mineralizuje, wzmacnia, oczyszcza, regeneruje. Marchew jest bardzo dobra na wzmocnienie. Powinniśmy pić po 1 szklance soku z marchwi rano i wieczorem.
Składniki:
6 dużych marchewek, pokrojonych w słupki
1 kawałek imbiru o długości ok 3 cm, obrany i starty
2 gałązki świeżego selera naciowego
1 i ½ litra bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki: pieczywo, śmietana, świeży tymianek lub pestki słonecznika/ dyni
Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Marchewkę włóż do miski, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak by marchewka była cała zamoczona w oliwie i przyprawach. Przełóż marchewkę na blachę i wstaw do piekarnika na 40 minut. Gdy zauważysz, że marchewka jest miękka, wyjmij blachę i odstaw na później.
Pokrojoną cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku usmaż na łyżce oliwy w dużym garnku. Smaż ok. 4 minuty. Pilnuj by, czosnek się nie spalił, bo zupa będzie gorzka. Gdy zobaczysz, że cebula jest miękka, wrzuć pokrojony seler naciowy i mieszaj, smażąc 4 minuty.
Dodajemy imbir, bulion warzywny oraz pieczone marchewki i doprowadzamy zupę do wrzenia. Gdy ją zagotujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 30 min, aż zupa zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i blenderem ręcznym, blendujemy zupę. Solimy i pieprzymy.
Zupę przelewamy do misek i dekorujemy kwaśną śmietaną, pestkami dyni lub słonecznika albo podajemy z pieczywem.