Ciasto marchewkowe z kremem z masłem orzechowym
Gdybyście zapytali mojej córeczki, co najbardziej lubi z kuchni Mamy, odpowiedziałaby: ciasto marchewkowe! Zgadzam się z nią, ciasto marchewkowe, z przepisu, który znalazłam na Kwestii Smaku to także mój ulubiony wypiek. Przyrządzam go dość często, więc raz na jakiś czas zmieniam składniki, lub dodaje pyszny krem, by nam się nie za szybko nie znudziło.
Wersja z kremem orzechowym to zdecydowanie moja ulubiona wariacja na temat ciasta marchewkowego. Mam nadzieje, że i Wam posmakuje!
Składniki:
– 200 gram mąki
– 2 jajka
– 150 gram drobnego cukru
– 150 ml oleju roślinnego
– ½ startego jabłka
– 200 gram startej marchewki
– 50 gram posiekanych orzechów włoskich lub pecan
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Krem:
– 250 gram serka mascarpone
– 4 łyżki masła orzechowego
– 4 łyżeczki drobnego cukru
– szczypta soli
Ciasto marchewkowe z kremem z masłem orzechowym
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 150 stopni C.
Jajka ocieplone w temperaturze pokojowej ubij do podwojenia objętości. Dodaj do nich powoli cukier i ubijaj, aż masa będzie gładka. Następnie ubijając dalej, delikatnie wlej olej. Do masy dodaj startą marchewkę i jabłko, orzechy i wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę. Przesyp do miski z marchewką i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Tortownicę (ok 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika na około godzinę czasu lub suchego patyka.
Ciasto marchewkowe z kremem z masłem orzechowym
Gdy piecze się ciasto, zrób krem. Ubij ser mascarpone z masłem orzechowym, dodaj odrobinę cukru i soli. Ubijaj ok 2 minuty, do podwojenia objętości.
Gdy wyjmiesz ciasto musisz je ostudzić i po ostudzeniu przekroić poziomo na dwie części. Na dolną część wyłóż krem i przykryj górną częścią ciasta. Możesz polać polewą czekoladową.
Ciasto marchewkowe z kremem z masłem orzechowym