Zupa dyniowa z chipsami z chorizo i pestkami dyni to prosty przepis na rozgrzewającą potrawę, którą będziesz często przygotowywać. Po pierwsze jest mega aromatyczna, po drugie zdrowa, a po trzecie bardzo szybko się ją przyrządza.
Każdy powinien spróbować przyrządzić ją choć jeden raz. Możesz ją zrobić na ostro z chili, lub orientalnie z mleczkiem kokosowym. Jak mówi Marta z Jadłomoni:
“Ile kucharek, tyle sposobów na zupę z dyni. Można przyprawić ją na milion sposobów, podać z różnymi dodatkami, a na koniec zmiksować lub zostawić słodkie kawałki dyni w całości – w każdej wersji będzie naprawdę niezła.”
Składniki
Pół dyni Hokkaido ok. 800 gram
Średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 pora
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 litra wody
2 sztuki marchewki
2 ziemniaki
Pół łyżeczki curry
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i pora. Obierz marchewkę, ziemniaki, dynię i pokrój na małe kawałki. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i podgrzewamy. Wrzucamy czosnek, cebulę, marchewki, ziemniaki, dynię i pora. Krótko smażymy i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i chili.
Na patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki chorizo i podsmażamy, aż kiełbaska będzie chrupiąca. Wrzucamy na patelnię pestki dyni i podsmażamy na tłuszczu z chorizo.
Zupę blendujmy na gładki krem. Doprawiamy jeżeli potrzeba. Przekładamy zupę do miseczki i posypujemy pestkami dyni i chrupiącym chorizo.
Jeżeli lubisz dynię, wypróbuj koniecznie przepis na sałatkę i babeczki.