Pietruszkowe placuszki z jajkiem sadzonym od Jarzynova
Pietruszkowe placuszki z jajkiem sadzonym od Jarzynova, czyli Dominiki Wójciak, zwyciężczyni MasterChef Polska to prawdziwie smakowy majstersztyk. Od dawna obserwuje kulinarne poczynania Dominiki. Raz miałam przyjemność uczestniczyć w jej warzywnych warsztatach w Studio Kulinarnym – Domowej Spiżarni. Namiętnie obserwuje jej smaczny profil na Instagramie i kupuje jej książki.
Pietruszkowe placki to przepis z książki Dominiki – „Sezonowe warzywo”. Znajdziecie tam pyszne i zdrowe przepisy. Dominika kocha warzywa, a w jej diecie obok nich znajdziecie pełnowartościowe kasze, orzechy, zboża i ziarna. Takie jedzenie zapewnia nie tylko sytość i dobrą energię, ale przede wszystkim zdrowie i czysty umysł.
„Warzywa to wdzięczny obiekt kulinarnych poszukiwań, o ile mają skoncentrowany smak, są świeże i wartościowe. By spełniały te warunki, trzeba je jeść o właściwej porze roku”.- pisze Dominika. Zgadzam się z tym w stu procentach. Wychowałam się na wsi i wiem jaki smak ma, wyrwana przed chwilą marchew, czy zerwane z gałązki pomidory. Tego aromatu nie da się oszukać. To zupełnie inna klasa od pomidora kupionego w supermarkecie zimą.
Pietruszka nigdy nie była moim ukochanym warzywem. Do czasu aż zaczęłam przyrządzać ją na różne sposoby. Uwielbiam robić frytki z warzyw i zawsze dodaje do nich pietruszkę pokrojoną w słupki, robię placki z pietruszki, a nać dodaje praktycznie do wszystkiego (zupy, humus, sałatki) i robię z niej pyszne pesto.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na placuszki warzywne z pietruszką w roli głownej.
3 średnie ziemniaki (około 300 gram),
2 średnie korzenie pietruszki (ok 300 gram),
1 średnia cebula
1 pęczek szczypiorku
¼ łyżeczki wędzonej papryki
3 jajka do placków i 4 do podania
Olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki octu z czerwonego wina
Sól i pieprz
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zostaw w miseczce, po czym odciśnij z nich nadmiar soku.
Obierz pietruszki i cebulę i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski. Do nich dodaj paprykę wędzoną, sól i pieprz oraz posiekany cienko szczypiorek. Dorzuć do miski odciśnięte ziemniaki, 3 jajka i wymieszaj do połączenia się składników.
Na patelnię wlej olej i na rozgrzanym formułuj średnie placki. Smaż około 3 minuty z każdej strony. Nastaw piekarnik na 70 stopni i po zdjęciu z patelni, połóż placki na blachę wyłożoną papierem i trzymaj do podania.
Na patelnię wysmarowaną masłem, wbij pozostałe jaja. Przypraw solą i pieprzem i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wlej na patelnie ocet i zdejmij je z ognia.
Placki połóż na talerz i na każdy z nich nałóż jajko. Możesz posypać szczypiorkiem.
Smacznego!