Szybki makaron z pesto z zielonych warzyw
Kto z nas nie lubi pysznego i aromatycznego spaghetti? U mnie w domu nie ma takiej osoby, która nie miałaby ochoty na kremowy i aromatyczny sos podany z długim makaronem. Gdy jesteś bardzo głodny, a masz niewiele czasu i mało składników, wypróbuj dzisiejszy przepis.
Zazwyczaj jemy makaron z sosem pomidorowym, mięsem mielonym i sporą ilością sera. Dziś chciałabym przedstawić przepis na ultra zdrowy i przy tym smaczny makaron z zielonym pesto. Pesto, które bez trudu zrobisz w domu z kilku składników. Czasem lubię posiedzieć w kuchni, ale cenię sobie szybkie i proste przepisy, które przygotujesz w ciągu 15 minut. Gdy masz w domu głodnych domowników, na pewno mnie zrozumiesz. Wtedy liczy się każda minuta.
Do naszego pesto przyda się jarmuż. Zrobienie z niego pesto to świetny sposób, by przemycić to zdrowe warzywo do diety naszych dzieci. Moje na widok jarmużu trochę się krzywią. Gdy dodamy go do pesto, nawet się nie zorientują, że tam jest.
– Jarmuż
– Brokuł
– Zielony groszek
– Bazylia
– Mięta
Składniki:
200 g makaronu
4 liście jarmużu
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 brokułu
Garść bazylii
1 cytryna
Garść liści mięty (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu (lub odżywczych drożdży, aby był wegański)
1 garść prażonych orzechów laskowych / orzeszków pinii
Do dużego garnka nalej wodę, posól ją i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje wzuć do garnka makaron pełnoziarnisty spaghetti lub taki jaki lubicie najbardziej. Przygotuj jarmuż. Oderwij łodygi i zielone liście wrzuć do gotującego się makaronu. Dodaj też 2 obrane ząbki czosnku. Naszym celem jest delikatnie zmiękczyć jarmuż, więc po około minucie możesz go wyjąć szczypcami, razem z czosnkiem i odrobiną wody z makaronu.
Do blendera wrzuć: jarmuż, czosnek, groszek, oliwę z oliwek, bazylię, miętę, sok z połowy cytryny, dobrze starty parmezan (lub odżywcze drożdże) i trochę wody z makaronu (zacząć od 4 łyżek stołowych.
Zblenduj na gładką masę, spróbuj czy Ci smakuje i dostosuj smak, dodając w razie potrzeby więcej soli, soku z cytryny, parmezanu lub wody do makaronu. Gdy sos jest za rzadki, możesz dodać więcej groszku, ziół lub sera.
Odłam różyczki od brokułów i wrzuć do wody z makaronem na kilka ostatnich minut gotowania makaronu. Gdy brokuły zmiękną, dodaj je do zielonego sosu i zblenduj. Odcedź makaron i przełóż makaron do garnka na chwilę. Wlej połowę zielonego sosu do garnka z makaronem i mieszaj, aż sos z makaronem się połączy.
Nałóż sos na dwa talerze, następnie ułóż na nich makaron z pesto. Pokrój prażone orzechy laskowe i posyp nimi makaron. Dodaj listki mięty, starty parmezan i skórkę z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.