Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i hallumi
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i hallumi to mój pierwszy jesienny przepis w tym roku. Trochę mi smutno, trochę się cieszę z nadejścia jesieni. W końcu jesień to długie spacery po liściastych bieżnikach, aromatyczna czekolada na gorąco z cynamonem, wieczorki pod kocykiem z dobrą lekturą. A także dobrodziejstwo natury: dynie, winogron i orzechy.
Dziś mam dla Was pyszny przepis na aromatyczną sałatkę z pieczoną dynią, orzechami i mega zdrowym jarmużem. Ta wegetariańska sałatka jest tak syta, że z powodzeniem może zastąpić obiad.
Przyznam się Wam, że często gotuję makaron. Moje dzieci go uwielbiają i mogłyby go jeść codziennie. Ja staram się jeść raz w tygodniu i zazwyczaj wybieram makaron bezglutenowy lub makaron z zielonego groszku. Jest parę zasad, dzięki którym Twoja sałatka z makaronem będzie wybitnie dobra:
Tak jak pisałam wyżej wybieram makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy. Jest o wiele lżejszy, łatwiej strawny a przy tym to ciągle zdrowy błonnik.
Dla mnie to podstawa każdej udanej sałatki. Jeżeli sos będzie pyszny ,to każda sałatka się obroni.
Świeże składniki to przede wszystkim źródło minerałów i witamin, a ugotowane lub upieczone dodadzą jej wyrafinowanego smaku. Wybieraj warzywa i owoce, o różnej teksturze: chrupkie, miękkie, soczyste czy kremowe. Wzbogacaj ją zawsze nasionami lub orzechami.
Spróbuj połączyć makaron, swoje ulubione warzywa, sos i nasiona. Jestem ciekawa jakie są Twoje połączenia?
Składniki:
– ¾ szklanki makaronu bezglutenowego
– 2 liście jarmużu
– ½ małej dyni piżmowej
– opakowanie sera hallumi
– garść orzechów ( laskowe, włoskie, pekan)
– 1 słodkie jabłko
Sos:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Dynię pokrój w większą kostkę, skrop oliwą z oliwek. Wyłóż blachę papierem i poukładaj pokrojoną dynię. Wstaw na ok 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Jabłko umyj i pokrój w drobna kostkę. Jarmuż drobno posiekaj. Ser hallumi pokrój na kawałki i podsmaż na patelni. Do misy wrzuć przestudzony makaron, dynię, jarmuż, jabłko, ser i garść ulubionych orzechów.
Przygotuj sos: oliwę, musztardę i sok z cytryny wymieszaj w miseczce, posól i popieprz. Sos wlej do miski z makaronem i wymieszaj. Smacznego!