Klopsy z indyka z brokułem i orientalnym sosem
Jak każda z Was, często staje przed dylematem: co zrobić na obiad? Najlepiej lekki, bez zastraszającej liczby składników i taki, który zjedzą dzieci. Mam takie momenty, ze tęsknie za dietą pudełkową i zdjęciem ze mnie obowiązku codziennego myślenia o przygotowywaniu jedzenia.
Staram się by moje jedzenie, było nie tylko pyszne i lekkie, ale także przygotowywane ze zdrowych i sezonowych produktów. Lubię robić zakupy, gotować, ale tylko wtedy jak wcześniej wiem co mam zrobić. Najgorzej jest jak mam zrobić obiad i mam pustkę w głowie.
Dlatego co niedzielę siadam z kartką i zapisuje, co chciałabym zrobić na śniadanie, obiad, kolację od poniedziałku do piątku. W weekend zazwyczaj gdzieś wychodzimy i daje sobie wtedy czas na spontaniczność. Uwierzcie mi, taka lista super organizuje czas i zaoszczędzi Ci sporo czasu i stresu.
Jednym z szybszych i łatwiejszych dań, które lubią moje dzieci, są klopsy, Zazwyczaj przygotowuje je z indyka, lub karczku, a czasem łącze kurczaka z indykiem, lub wołowinę z wieprzowiną. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na pulpeciki z indyka i kurczaka. W zależności od przepisu gotuje je lub piekę w piekarniku. Klopsy możesz dodać do ziemniaków i mizerii, mogą być też pysznym dodatkiem do spaghetti.
W internecie znalazłam przepis na klopsy z orientalną nutką z sosem sojowym, olejem sezamowym i brokułem. Z racji, że jestem fanką sosu sojowego i oleju sezamowego postanowiłam wypróbować ten pyszny przepis. Do mięsa mielonego dodajesz nie tylko czosnek, ale także imbir.
Klopsy są świetnym jedzonkiem do misy. Dodajesz ryż, upieczonego brokułu, paski ogórka, posypujesz sezamem i wykwintne danie gotowe. Te klopsiki są przygotowywane szybciej niż jakikolwiek posiłek na wynos, a do tego są o wiele zdrowsze.
Pomyśl, soczysty, słodki i pikantny, z odrobiną orientu i prażonymi nasionami sezamu.
Składniki:
400 gr mielonego indyka lub kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 cebula drobno posiekana
2,5 cm świeżego imbiru, startego
1 ząbek czosnku, najlepiej przeciśnięty przez praskę
Duży brokuł pokrojony w różyczki
Ogórek
2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sos:
1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2,5 cm świeżego imbiru, startego
2 ząbki czosnku, starte
1 łyżka oleju sezamowego
1/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego lub
Torebka ryżu
Rozgrzej piekarnik do 230 ° C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Robimy klopsiki. Do miski wkładam mięso mielone z indyka lub kurczaka, sos sojowy, cebulę, imbir i czosnek. Mieszam, aż składniki się połączą. Dłonie smaruję odrobiną oleju i robię z mięsa okrągłe kulki wielkości łyżki stołowej. Kulki układam na blasze do pieczenia, wyłożone pergaminem.
Obok kulek kładę brokuł, który spryskuję olejem kokosowym w sprayu (wypróbuj koniecznie, niektóre mają 0 kalorii). Jeżeli nie masz sprayu, możesz brokuł polać olejem i posolić, popieprzyć.
Piecz około 15 minut.
W międzyczasie przygotowuje lepki i słodki sos. W małym garnku mieszam sos sojowy, miód, imbir, czosnek, olej sezamowy i 1/4 szklanki wody. Sos doprowadzam do wrzenia przez 5 minut, aż zgęstnieje i zmniejszy się o około 1/4.
Zdejmuje brokuły z blachy do pieczenia. Polewam klopsiki około połową sosu. Włóż do piekarnika na 2-3 minuty. 2-3 łyżki pozostałego sosu z jogurtem. Podawaj klopsiki i sos na miskach z ryżem z dodatkiem zielonej cebuli, ogórka i brokułu.