Jagodowy koktajl z nasionami chia i kardamonem
Jak ja kocham jagody! Jagody i borówki mogłabym jeść cały czas. Dziś mam dla Was koktajl, który możecie przyrządzić z jagód lub borówek, albo pomieszać jedne i drugie. W tym cudownie orzeźwiającym koktajlu smak jagód jest podkreślony nutami kardamonu, a chia dodaje napojowi subtelnej lepkości, a także zapewnia błonnik i żelazo o niskiej zawartości węglowodanów.
Zazwyczaj na drugie śniadanie lub podwieczorek wypijam szybki koktajl. Gdy dobierzesz odpowiednie składanki, taki koktajl będzie nie tylko odżywczy, ale i szybki w przyrządzeniu. Jestem pewna, że posmakuje także dzieciakom.
Koktajl doda Ci energii, będzie orzeźwiający, ale także będzie świetnym tłem dla wyśmienitej kombinacji smaków. Zamiast jagód wystarczy dodać inne sezonowe owoce, które sprawią, że Twój koktajl za każdym razem będzie zaskakiwał Cię nowym smakiem. Polecam truskawki, gruszki czy maliny.
Bogactwo jagód zaczyna się w lipcu i mamy naprawdę mało czasu, by się nimi nacieszyć. Dlatego jak już są na straganach, jedz ich jak najwięcej. Jagody zawierają takie pierwiastki mineralne jak: selen, miedź, cynk i mangan. A także witaminy: C, A, B, PP. Jagody to również bogate źródło błonnika. Sprawia on, że
Jagody są bogate w przeciwutleniacze i są źródłem błonnika. Jeżeli dbamy o swój układ pokarmowy, powinniśmy jagody włączyć do codziennej diety. Jagody mają ogromne właściwości przeciwbakteryjne i dzięki temu wspierają pracę układu pokarmowego. Jagody przyczynią się do zwiększenia odporności organizmu, zwłaszcza przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie czy nowotwory.
Borówki zawierają: antocyjany, kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy, minerały i witaminy: A, B, PP, C, E, D. Szklanka świeżych owoców pokrywa aż 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo wzbogacenie diety o borówkę amerykańską spowalnia proces starzenia poprzez redukcje nadmiaru wolnych rodników, dobrze wpływa na wzrok oraz obniża ryzyko chorób nowotworowych.
Czy trzeba Was dłużej przekonywać?
Składniki:
1 szklanka jagód lub borówek
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki wody kokosowej
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu + dodatkowo do przybrania
1 łyżeczka białych nasion chia + dodatkowa porcja do przybrania
Przygotowanie:
Jagody, jogurt grecki, wodę kokosową, miód, kardamon i nasiona chia umieścić w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Wlej do dwóch szklanek. Udekoruj dodatkowymi nasionami chia i posyp mielonym kardamonem. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.