Przełom jesieni i zimy to idealny czas na domówki. Ja uwielbiam spotykać się ze znajomymi i eksperymentować w kuchni. Ostatnio polubiłam się z burakiem, którego wcześniej tolerowałam tylko w barszczu, który robi mój ukochany. Teraz burak to dla mnie król imprezy!
Dziś mam dla Was przepyszną i mega zdrową sałatkę. Jest wręcz wypakowana zdrowymi składnikami. Burak, bataty, awokado i orzechy! Mieszanka wybuchowa dla wielbicieli zdrowego odżywiania. Do tego sos z sezamowym tahini, który znakomicie pasuje do pieczonych warzyw!
Pyszny sos to sekret każdej sałatki. To dzięki niemu z pozoru proste składniki smakują tak fantastycznie. Głównym składnikiem tego sosu jest tahini i miód. To prosty sos, który będzie pasował do nie jednej sałatki.
Składniki:
400 gram buraków
400 gram batatów
Mała czerwona cebula
1 awokado
½ granata
80 gram sera feta lub halloumi
2 garście jarmużu
50 gram orzechów pekan
Półtorej łyżki oliwy
Sos:
1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Buraki i bataty obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój na kawałeczki. Włóż je do naczynia żaroodpornego, polej łyżką oliwy z oliwek, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Wyjmij naczynie, przemieszaj warzywa. Do misy wrzuć liście jarmużu, dodaj orzechy, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Dodaj pokrojoną w kosteczkę fetę lub podsmażony w kostkę ser halloumi. Włóż do piekarnika na 10 minut.
Obierz awokado, pokrój na kawałki, dodaj do upieczonych warzyw. Posyp granatem.
Wymieszaj składniki sosu i polej po sałatce.
Jeżeli lubisz jarmuż, wypróbuj: