Super łatwa, pyszna i zdrowa sałatka, idealna do pracy i zrobisz ją w 15 minut! Ta sałatka z zielonego awokado nie tylko składa się w całości ze składników w kolorze zielonym, ale jest także wypełniona dużą ilością składników odżywczych. Jest niezwykle orzeźwiająca, pikantna, ze wspaniałym kremowym awokado, chrupiącym zielonym jabłkiem i papryką oraz sosem sałatkowym ze świeżej limonki. Brzmi dobrze?
Składniki:
3 awokado najlepiej Hass
2 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki, tylko białe
Zielone jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę
Zielona papryka, pozbawiona nasion, pozbawiona błony i pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka zielonego chili cayenne, drobno posiekanego
1/3 szklanki liści kolendry, spakowanych i posiekanych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Pół łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli płatkowej
4 łyżeczki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pół łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli płatkowej
Szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przygotuj sos sałatkowy, mieszając wszystkie składniki w misce i dobrze mieszając.
Do miski dodaj cebulę, paprykę, pokrojone jabłko kolendrę i chili. Awokado przygotuj jako ostatnie, bo brązowieje. Aby przygotować awokado, przekrój je wzdłuż na pół. Oddziel obie połówki, przekręcając je. Usuń i wyrzuć pestkę. Miąższ każdej połówki pokrój na cienkie plasterki za pomocą ostrego noża do obierania.
Dodaj sos sałatkowy. Delikatnie wymieszaj, aby wszystko było równomiernie pokryte dressingiem. Posyp pistacjami!
Wypróbuj także: