Sałatka z ciecierzycą i komosą zamiast obiadu
Mam dziś dla Was wybitnie dobrą sałatkę, którą koniecznie musicie wprowadzić do swojego jadłospisu. Tą bogatą w białko i chrupiącą sałatkę z komosy ryżowej, ciecierzycy i warzyw, możecie przygotować w zaledwie 20 minut. Postanowiłam ją jeść przynajmniej raz w tygodniu.
Przede wszystkim jest bardzo łatwa w przygotowaniu i szybko ją zrobisz. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Możesz też wcześniej ugotować komosę ryżową i trzymać w pojemniku w lodówce. Wtedy przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko 10 minut.
Jest znakomitym wegetariańskim posiłkiem, ponieważ zawiera dużo białka z ciecierzycy, komosy ryżowej, fety i orzechów. Oliwa z oliwek to dobre tłuszcze. Warzywa i zioła dodają błonnika i innych ważnych składników odżywczych.
Składniki:
Przygotowanie:
Pistacje upraż na suchej żeliwnej patelni na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Tak około 4 minuty. Zdejmij z ognia i ostudź. Ostudzone posiekaj.
Ugotuj komosę ryżową w garnku, według przepisu na opakowaniu. Przed ugotowaniem opukaj komosę w zimnej wodzie, pozbędziesz się goryczki. Opłucz i osusz ciecierzycę z puszki w durszlaku. Cebulę, ogórka, pietruszkę i miętę posiekaj.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w szklanym słoju z pokrywką i dobrze potrząsając. Do dużej miski dodaj ciecierzycę, komosę ryżową, cebulę, ogórek, pietruszkę, miętę, prażone pistacje i ser feta. Dodaj sos sałatkowy do miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż wszystko będzie równomiernie pokryte sosem.