Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na wybitnie dobrą misę z komosą, mango i awokado. Ostatnio bardzo często robię sobie takie misy, wymieniam tylko składniki, żeby mi się nie znudziły. Zazwyczaj mieszam kaszę z białkiem, warzywami bądź owocami.
Takie misy są świetne, bo nie musisz za bardzo się przy nich namęczyć. Czasem do misy wkładam to, co mam w lodówce.
Możesz, zamiast kaszy wybrać ryż/dziki ryż, komosę czy kaszę gryczaną. Dodać jajko sadzone, kurczaka, indyka lub łososia. Posiekać zieleninę: szpinak, jarmuż, rukolę czy roszponkę. Wrzucić warzywa surowe, gotowane czy pieczone. Ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia.
Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej,
2 szklanki posiekanego szpinaku
1/2 szklanki czarnej fasoli z puszki
1/4 szklanki kukurydzy z puszki
10 koktajlowych pomidorów
1 mango
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki cayenne
1 awokado
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją. Gdy komosa się gotuje, posiekaj szpinak, pokrój pomidory, pokrój mango i awokado.
Gdy quinoa skończy się gotować, wymieszaj wszystkie składniki w misce z wyjątkiem mango, chili w proszku, cayenne i awokado.
Na każdej sałatce ułóż plastry awokado i mango, posypane chili w proszku i pieprzem cayenne.
Smacznego