Imprezowe kanapeczki z tapenadą z oliwek i kaparów to idealna przekąska na długie maratony filmowo-serialowe, które spędzamy w towarzystwie domowników. Zamiast ciągle zaglądać do lodówki, lub zajadać się czipsami i ciasteczkami, polecam Wam przygotować pikantną pastę. Pasuje nie tylko do kanapeczek, ale także do surowych warzyw, krakersów lub podłużnych paluszków.
Tapenadę możemy dodawać do makaronów, mięs czy ryb. Mnie strasznie posmakowała i mam zamiar często ją przyrządzać, gdy najdzie nie ochota na coś słonego i odrobinę pikantnego.
Taka tapenada świetnie się sprawdzi, gdy masz niespodziewanych gości. Tak, wiem, że teraz nie ma co na to liczyć, ale jak skończy się pandemia, to takie kanapeczki z tapenadą, będą świetną przystawką podczas domówek.
Składniki:
Tapenada:
– 1 kromka białego chleba,
– 2 ząbki czosnku
– poł szklanki zielonych oliwek bez pestek
– 2 filety z sardeli
– 1 łyżka kaparów
– 1/3 szklanki migdałów
– posiekana natka pietruszki
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– czarny pieprz
Dodatki:
– ogóreczki konserwowe, marynowane czosnki, oliwki czarne oraz zielone, suszone pomidory z ziołami i czosnkiem oraz pieczarki i cebulki marynowane
– Rukola
– Chleb tostowy
Pokruszony chleb, obrany czosnek, oliwki, anchois, migdały, kapary i pietruszkę wrzuć do miseczki. Zacznij blendować. Blenduj aż składniki zostaną grubo posiekane. Wtedy stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż tapenada stanie się ładnie zblendowana. Dodaj sok z cytryny oraz świeżo zmieniony pieprz.
Za pomocą szklanki, wytnij z krakersów kółka i upiecz na grillu lub w tosterze. Na chlebek nakładaj tapenadę oraz ulubione dodatki.
Post przygotowany we współpracy z marką Smak