Wege sałatka z jarmużem, mandarynką i żurawiną
Gdy czuję zmęczenie i dopada mnie melancholijny nastrój, często ratuje się jedzeniem. Mam niestety taki nawyk, że nie tylko jem, kiedy czuję się kiepsko fizycznie, ale także pocieszam się jedzeniem. Szczególnie podczas pandemii nagradzałam się jedzeniem. Gorąca czekolada, paczka chipsów czy sery pleśniowe to najczęściej moja zguba.
Dlatego tak ważne jest mieć pod ręką pomysł na jedzenie, które nie tylko podniesie nas na duchu, ale przy okazji będzie smaczne i szybkie do przyrządzenia. Na tyle szybkie, by nie zniechęcić się i szukać po szafkach batonika czy paczki chipsów. Ta wege sałatka z jarmużem, mandarynką i żurawiną jest nie tylko słodka, ale także chrupiąca! I co najważniejsze, jest mega zdrowa! Jeżeli nie lubisz jarmużu, obiecuje Ci, dzięki tej sałatce go polubisz.
– jarmużu
– cytrusy: mandarynki lub klementynki
– żurawina
– czerwona cebula
– orzechy włoskie lub pecan
– ocet jabłkowy
– musztarda
– miód
– bazylia
– przyprawy: chili w płatkach
– pieprz i sól
Pyszny sos to sekret każdej sałatki. To dzięki niemu z pozoru proste składniki smakują tak fantastycznie. Głównym składnikiem tego sosu jest musztarda, miód i bazylia. To prosty sos, który będzie pasował do nie jednej sałatki.
Składniki:
Pęczek jarmużu
6 mandarynek
Garść suszonej żurawiny
Pół szklanki orzechów włoskich
Czerwona cebula
Sos:
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
1 1/2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Sól i pieprz
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Przygotowanie:
Dodaj kawałki jarmużu do dużej miski i posyp solą morską. Używając rąk, przez około 2 minuty masuj jarmuż, aby go zmiękczyć. Dzięki temu delikatnemu masażowi jarmuż zmieni kolor na bardziej zielony i pachnący. Do tej samej miski dodaj obrane mandarynki, żurawinę i posiekaną w piórka czerwoną cebulę.
Przygotuj sos. Do średniej miski dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, musztardę, miód, suszoną bazylię, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz. Za pomocą trzepaczki wymieszaj sos, aż olej i ocet przestaną się rozdzielać.
Sałatkę posyp orzechami i podawaj z dressingiem.