Świąteczne przekąski – serowe kulki i koreczkowy wieniec.
Jak każdy uwielbiam święta i zawsze celebruje świąteczne tradycje. Dla mnie Święta mają zapach makowca i czerwonego barszczu. Na stole koniecznie musi być karp i pierogi lub uszka z grzybami. Ale to w Wigilię. A co podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt, gdy brzuchy już mamy pełne i nie możemy patrzeć na tradycyjne przysmaki?
Tu z pomocą przychodzą nam świąteczne przekąski, malutkie przystawki, które zaspokoją mały głód, a nie spowodują, że nie wstaniemy z kanapy. Ja zawsze przyrządzam coś małego, lub zastawiam stół przeróżnymi sałatkami.
Tym razem mam dla Was przepis na świąteczne kuleczki z sera pokryte świeżym koperkiem, pestkami granatu, pistacjami czy przyprawą na czele z sezamem. Zamiast wykałaczek użyłam pyszne solone paluszki.
Kulki serowe są o tyle fajne, że możesz je obtoczyć, w czym chcesz. Możesz użyć włoskich orzechów, sezamu, przeróżnych przypraw (papryka, curry), szczypiorku. Możesz też podać kulki z krakersami i serek z kulki rozsmarować na krakersie.
Do kuleczek użyłam sera feta, puszystego serka Almette i serka topionego Gouda. Czasem używam także serka twarogowego półtłustego, jak masa robi się zbyt lepka.
Składniki:
1 opakowanie sera typu feta
2-3 łyżki serka puszystego śmietankowego typu Almette lub Turek
1 opakowanie serka topionego np. Gouda lub smakowego
Garść orzechów pistacjowych
Pestki granatu
Posiekany koperek lub szczypiorek
Przyprawa zatar z sezamem ( możesz użyć słodkiej papryki, curry, kurkumy, czarnuszki)
Słone paluszki
Przygotowanie:
Serki mieszamy w misce. Przyprawiam czarnym pieprzem i ognistą przyprawą z płatkami chili. Jeżeli nie przepadasz za pikantnymi kulkami, zrezygnuj z przypraw. Nie dodawaj soli, bo serek gouda i feta są słone. Uformuj dłońmi małe kulki.
Do miseczek wsypujemy dodatki. Obtaczamy kulkę w wybranym dodatku, kładziemy na paterę i wbijamy pół paluszka.
Ten wieniec koreczkowy, wyglądający jak świąteczne antipasto będzie świetnym pomysłem na świąteczną przystawkę. Nabij na wykałaczkę salami, kulkę mozzarelli, oliwki, pomidorki koktajlowe i cebulki i ułóż na talerzu, by koreczki wyglądały na świąteczny wieniec.
– Wybierz składniki, jakich chcesz użyć. Koniecznie użyj mozzarelli, salami i oliwek. Możesz dodać karczochy, pomidorki czereśniowe, świeżą bazylię. Jeżeli chcesz, zamiast mozareli możesz użyć fety, serka pleśniowego. Zamiast salami szynkę prosciutto lub jamon. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni.
– Ułóż składniki przed sobą
– Nabijaj naprzemiennie składniki antipasti
– Ułóż na talerzu lub paterze w okrąg. Ozdób świeżym rozmarynem.
Tak przygotowana przystawka wygląda jak świąteczny wieniec.