Makaron z cukinii z pesto bazyliowym, to idealne danie dla wszystkich, którzy marzą o wiośnie i smukłej figurze.
Niestety w styczniu moja dieta składała się głownie z leków przeciwbólowych i zjadanych na siłę daniach, których smaku nie czułam. Nie czułam smaku ponieważ po 2 tygodniowej antybiotykoterapii ma się wręcz wstręt do jedzenia. W momencie gdy tylko poczułam się odrobinę lepiej rozpoczęłam poszukiwanie dań, po pierwsze lekkich i smacznych, po drugie wzmacniających mój wycieńczony organizm.
Uwielbiam dania z makaronem, choć szukam alternatywy dla wyrobów z mąki pszennej. Dlatego zazwyczaj wybieram makaron z zielonego groszku. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Makaron z warzyw jest mało kaloryczny w przeciwieństwie do wyrobów mącznych. Słyszałam o nim wiele dobrego i tym sposobem pojawił się na moim talerzu.
Po raz pierwszy robiłam makaron z cukinii i jest to danie wyjątkowo proste, o ile ma się odpowiedni sprzęt. Ja jakiś czas temu kupiłam sobie temperówkę do warzyw, której dość często używam. Najczęściej do robienia makaronu z cukinii lub marchewki. Uwierzcie mi, jak ją kupicie, będziecie używać cały czas. Jest to narzędzie godne uwagi i warte wydanych pieniędzy.
Danie ma tylko 5 składników i zrobisz je prawdopodobnie w 15 minut – to chyba odpowiednia rekomendacja. Cukinię pokochałam dopiero w tamtym roku. Jest tania, łatwo ją przyrządzić i zawiera aż 94% wody, wiec fajnie nawadnia organizm od środka. Jest też zdrowa: zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę C i beta karoten.
Naturalne produkty, dzięki którym nawodnisz organizm od środka
Wystrugany makaron zazwyczaj albo duszę na patelni, albo gotuje na parze. Gdy gotuje na parze, czekam aż woda się zagotuje, kładę makaron na podstawce i gotuje przez około 4 minuty.
Składniki:
Przygotowanie:
Robię pesto. ¾ cukinii kroję na kawałki i gotuje na parze ok 4 minuty. Do blendera wkładam cukinię, bazylię, czosnek i 2 łyżki tahini. Blenduj aż powstanie kremowy sos.
Dokładnie myję cukinię i przy pomocy temperówki do warzyw wystruguję z niej długi makaron. Odcinam końce cukinii, wkładam cukinię do temperówki i obracam ją, tak jak temperuje się kredkę. Na patelni podgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam makaron. Duszę ok 3 minuty, na koniec przyprawiając solą i pieprzem. Gotowy makaron przekładam do miseczki. Mieszam z pesto i przekładam na talerz.