Tarta z karmelizowanymi gruszkami, z kurkami i rozmarynem
Nigdy nie podejrzewałam, że będę tak spełniona gotując! Po przygodzie z plackiem bananowym, zrobionym pod koniec podstawówki, moja przygoda z pieczeniem i gotowaniem zamarła. Wyszedł mi tak ciężki zakalec, że nawet ukochany pies nie chciał go zjeść. Ta jedna porażka na parę lat wygoniła mnie z kuchni. Na szczęście, gdy zamieszkałam sama na studiach, pasja wróciła ze zdwojoną siłą. Dziś uwielbiam eksperymentować, próbować nowych przepisów i ciężko mnie wygonić z kuchni. Lubię nietypowe połączenia typu słone ze słodkim, dlatego jak zobaczyłam przepis na tartę z karmelizowanymi gruszkami, rozmarynem i kurkami, zapragnęłam zrobić dla swojej rodziny, ten ciekawy przepis.
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, z kurkami i rozmarynem
Składniki :
(forma o średnicy 28 cm)
Ciasto na tartę
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka letniej wody
garść tartego parmezanu
szczypta soli morskiej + 1 łyżka suszonego oregano
farsz do tarty:
ok. 400 g świeżych kurek
2 gruszki
4 jajka
2 łyżki brązowego cukru
1/2 opakowania fety
1 cebula
2 gałązki świeżo rozmarynu
250 ml śmietanki 30%
garść tartego parmezanu
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Przepis :
1. Tartę robi się bardzo łatwo. Wystarczy przesiać mąkę z solą do miski, następnie dodajemy masło, tarty parmezan, oregano, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Myjemy grzyby i oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń. Podsmażamy na masełku. Usmażone kurki odkładamy i na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę.
3. Zabieramy się za karmelizowane gruszki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy brązowy cukier z rozmarynem. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki gruszkę i smażymy aż do miękkości.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy ciasto do formy. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, w temperaturze ok 180 stopni, dopóki ciasto nie nabierze złotej barwy.
5. W między czasie w misce ubijamy jajka, dodajemy śmietankę, tarty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem.
6. Kruchy spód wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim w pierwszej kolejności : podsmażoną cebulę, drobne kawałki fety, gruszki z rozmarynem i kurki. Całość zalewamy masą zrobioną z jajek . Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C (opcja: góra-dół) i pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie.
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, z kurkami i rozmarynem
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, z kurkami i rozmarynem
Przepis od Zosi Cudny !