Znalazłam idealne słodycze – kokosowe kulki jaglane – które nie tylko są pyszne, ale przede wszystkim zdrowe i idealne dla mojego małego alergika. Wychodzi na to, że bycie alergikiem wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z pysznego jedzenia. Gdy dobrze poszukamy, znajdziemy pełno pysznych przepisów na różne smakołyki. Gdy okazało się, że nie mogę ani mleka krowiego, ani mąki pszennej wiedziałam, że muszę zacząć kombinować. Tym bardziej, że mój synek nie może jeść jajek. A to już nie lada wyzwanie. Na szczęście w naszych czasach jest mnóstwo zamienników popularnych produktów. Które nie tylko są zdrowsze, ale też idealne dla alergików.
Gdy dzieciaki mają ochotę na coś słodkiego robię im szybkie w przygotowaniu kokosowe kulki jaglane. Są proste do zrobienia i smakują podobnie jak popularne rafaello. Dzieciaki z chęcią pomagają mi je przygotować. A ja się cieszę, że przemyciłam do naszej kuchni danie, które jest bez cukru, glutenu i nabiału. Wypróbuj koniecznie! Zrobią furorę na każdym dziecięcym przyjęciu.
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczę kilka razy letnią wodą, by pozbyć się goryczki. Na koniec przelewam ją wrzątkiem. Wrzucam do garnka i zalewam wodą oraz mlekiem, najczęściej ryżowym lub migdałowym. Gotuje na malutkim ogniu pod przykryciem i czekam aż kasza wchłonie mleko. Uważaj by nie przypalić.
Gdy kasza jest gotowa zostawiam ją do całkowitego ostudzenia. Dodaje wiórki kokosowe, syrop klonowy bądź cukier i blenduję do uzyskania gładkiej masy.
Formuje kulki z kaszy i obtaczam je w wiórkach kokosowych. Wstawiam na jakiś czas do lodówki.
Kokosowe kulki jaglane – idealny smakołyk dla alergika