Mam dziś dla was wyborny przepis na nachosy z batatów z kurczakiem i guacamole. Odrobinę brzmi jak fast food, ale w zdrowym wydaniu. Nawet nie wiecie jaka mnie czasem nachodzi ochota na niezdrowe rzeczy. Czasem śni mi się, że zajadam się chipsami o smaku papryki, lub pizzą z Pizza Hut. Ostatni grzech jaki popełniłam to jagodzianki (nie mogę mąki pszennej) kosztował mnie dużą wysypką. Podejrzewam, że jakbym zjadła chipsy, które w składzie mają ziemniaki, glutaminian sodu, mąkę pszenną i paprykę i co ciekawe mogą zawierać laktozę uziemiłyby mnie na cały tydzień jeżeli chodzi o uczulenie.
Nachosy z batatów z kurczakiem i guacamole
Także muszę się ratować jedzeniem, które choć trochę zaspokoi mój głód na niezdrowe rzeczy, a tak naprawdę jest sycące, fit i pyszne. Takie są właśnie fit nachosy z batatów z pikantnym kurczakiem i guacamole.
Dieta bezglutenowa i bez nabiału sprawiła, że naprawdę pokochałam warzywa i eksperymentuje z nimi coraz częściej. Szczególnie jak poznałam Dominikę Wójciak – Jarzynową, która potrafi z warzyw wyczarować cuda.
Chipsy z nachosów to dość łatwa rzecz do zrobienia, wystarczy mieć mandolinę lub ostry nóż. Ja kroję bataty na centymetrowe na grubość krążki, wtedy są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz i doskonale nadają się do nabierania guacamole. Pamiętaj, że im cieńsze plasterki będą, tym szybciej się upieką. Pokrojone plasterki, poukładaj na blaszce, tak by na siebie nie nachodziły. Spryskaj odrobiną oleju/ oliwy z oliwek i posyp solą. Nastaw piekarnik, góra – dół na ok 20 minut na 200 stopni. Wyjmij jak będą ładnie spieczone.
Uwielbiam guacamole. Jest dobre jako pasta do kanapki i jako pasta do chipsów. Wystarczy dojrzałe awokado, czosnek, chili i przyprawy by wyczarować pyszne guacamole. Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; posiekaj drobno papryczkę i listki kolendry.
Pamiętaj by wybrać dojrzałe, miękkie awokado. Z twardego nic nie wyjdzie. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę .
2 duże bataty
Sól morska / himalajska
Olej lub oliwa z oliwek do posmarowania
Dojrzałe awokado
Sok z limonki
Ząbek czosnku
Kawałeczek papryczki chili
Sól, pieprz
Kolendra opcjonalnie
Pierś z kurczaka,
Ulubione przyprawy
Oliwa lub olej
Pomidorki koktajlowe
Czosnek, Oregano, Sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj kurczaka. Pokrój na mniejsze kawałki, delikatnie rozbij i natrzyj olejem. Dodaj przyprawy : wyciśnięty świeży czosnek, oregano, sól i pieprz.
Ułóż kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na 15 minut. Piecz aż kurczak będzie soczysty. Wyjmij i pokrój na malutkie kawałeczki.
Przygotowane naczosy włóż do dużej miski, posyp pokrojonym kurczakiem i na wszystko nałóż guacamole. Posyp kolendrą i papryczką chili. Smacznego!