Jestem uzależniona od ziemniaków, szczególnie tych zapiekanych z mięsem lub warzywami. Uwielbiam eksperymentować i podawać ziemniaki na różne sposoby. Często robię domowe frytki i chipsy, zapiekanki i talarki czy łódeczki ziemniaczane wypełnione boczkiem, pieczarkami i czosnkiem. Z ziemniaków można przygotować szybkie danie lub wyczarować wykwintną przekąskę czyli ziemniaki opiekane z ciecierzycą podawane z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
O właściwościach ziemniaków można długo pisać. Przede wszystkim ziemniaki to wspaniale źródło witamin i składników mineralnych, a także źródło energii i białka. W ziemniakach najcenniejszy jest potas i magnez.
Jeżeli lubisz ziemniaki, a chcesz zachować smukłą figurę poczekaj, aż ugotowany lub upieczony ziemniak przestygnie. Kartofle mają wysoki indeks glikemiczny (ok. 70), ale spada on gdy warzywo jest letnie. Po ostudzeniu niezdrowy cukier zmienia się w superbłonnik zwany skrobią oporną, stanowiący jedno z najważniejszych źródeł osłony uszczelniającej jelita. Co ważniejsze ziemniaki raz przestudzone można podgrzewać bez ryzyka ponownej przemiany błonnika w cukier. Wiedzieliście o tym?
3/4 duże ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
Puszka ciecierzycy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kminku, wędzonej papryki, kurkumy, soli himalajskiej i pieprzu
Ząbek czosnku
Natka pietruszki
1/2 szklanki jogurtu bez laktozy
Ząbek czosnku
Szczypta soli
Przygotuj ziemniaki do pieczenia. Umyj dokładnie i pokrój w łódeczki, włóż do naczynia żaroodpornego lub ułóż na tace do pieczenia. Skrop olejem i posyp solą i papryką wędzoną. Włóż do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piecz do miękkości, ok 45 minut.
Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj mieszankę przypraw: paprykę, kolendrę, kminek i kurkumę. Pomieszaj i dodaj ciecierzyce z zalewy. Gdy ciecierzyca nabierze koloru, dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż jeszcze z 4 minuty.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj przeciśnięty czosnek i sól. Pomieszaj.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i ułóż na talerzu. Na wierzch połóż ciecierzyce i posyp natką pietruszki. Srop całość sosem jogurtowym.
Smacznego!