Jeżeli jeszcze nie odkryłaś właściwości cudownego awokado, zmieni to pyszna sałatka z guacamole. Kolejna sałatka, bez glutenu i bez nabiału, która często gości na moim stole. Jestem wielbicielką awokado już od dawna. Ten cudowny owoc, znany także pod nazwą “gruszka aligatora” posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych.
Codziennie staram się zjeść choć polówkę awokado, ponieważ zawiera potas, witaminy z grupy B, C, E, A i zdrowy tłuszcz likopen. Nie wspominając już, że awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, co wpływa zbawiennie na naszą skórę!
Co prawda awokado w 80% składa się z tłuszczu, ale tutaj mam dla Was ciekawostkę: ten tłuszcz pomoże Wam schudnąć! Bo awokado zawiera bardzo dużo błonnika, który spowoduje, że nie będziesz mieć ochoty na ciągłe podjadanie.
Guacamole w tej sałatce jest robione odrobinę inaczej. Tym razem nie rozgniatamy awokado, tylko staramy się je drobno pokroić. Bardzo ważne jest znaleźć dobre, miękkie awokado. Najlepiej wybrać awokado Hass, które ma ciemniejszą, bardziej chropowatą skórkę od zwykłego awokado. Pamiętaj, że im dłużej obrane awokado leży tym bardziej brązowe się robi, dlatego sałatkę najlepiej podać od razu. Ja bardzo często zamiast masła a kanapkę, rozsmarowuję mięciutkie awokado.
Składniki:
– 2 duże awokado Hass ( pokrojone na malutkie kawałeczki)
– Pomidorki koktajlowe ( przekrojone na pół)
– Czerwona cebula ( pokrojona w piórka)
– Kolendra
– Sok z limonki
– Pieprz i sól
Pokrojone w kosteczkę awokado, cebulę i pomidory koktajlowe wymieszaj w jednej misce. Dodaj posiekaną kolendrę i skrop sokiem z limonki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Smacznego!
Wypróbuj także:
Chili meksykańskie z frytkami z batatów idealne na szarówkę !