Makaron z zielonego groszku z boczkiem i pesto pietruszkowym to mój ulubiony przepis na obiad! Gdy dowiedziałam się, że moje żywienie musi ulec zmianie, najbardziej bałam się czy wymyślę coś pysznego i prostego na obiad! Bez glutenu i nabiału to dość ciężka sztuka, tym bardziej, że przyzwyczajona byłam do pierogów, placków ziemniaczanych czy makaronów z mięsem w roli głównej.
Okazało się jednak, że dla chcącego nie ma nic trudnego, a internet pełny jest pysznych przepisów dla osób z każdą nietolerancją pokarmową. Gdy już poznasz produkty, wiesz co ci służy, a czego unikać, a lubisz gotować tak jak ja, pomysły przychodzą same do głowy. Czasem wystarczy zamienić jeden produkt w przepisie i możesz serwować dawne danie w nowej, zdrowej odsłonie.
Ja uwielbiałam makaron ze smażonym boczkiem i pesto pietruszkowym. Gdy znalazłam makaron z zielonego groszku czy ciecierzycy, wiedziałam, że jestem uratowana. W końcu dania z makaronem to zazwyczaj dania, które jesteś w stanie przygotować dość szybko. Do tego wystarczyło tylko podsmażyć boczek i zrobić pesto i naprawdę pyszne danie gotowe.
Zamiast zwykłego makaronu, używam też często makaronu ryżowego lub sojowego. Zajrzyj jakie danie przyrządziłam z takim makaronem i krewetkami:
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj makaron, tak jak wskazuje opakowanie. Pokrój boczek w kosteczkę i podsmaż na złoty kolor. Posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i orzechy dodaj do miseczki. Zblenduj! Aby składniki ładnie się połączyły dodaj łyżeczkę oleju. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, tak by przesiąkł smażonym boczkiem. Do makaronu i boczku dodaj pesto i dokładnie pomieszaj. Rozłóż na talerze i posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy bez glutenu i laktozy: