Kto z nas nie zna Agnieszki Maciąg? Polki pokochały ją za autentyczność, inspirujące i podnoszące na duchu treści, oraz zdrowe i smaczne przepisy. Od dawna jestem wielką fanką Agnieszki, czytam jej bloga, śledzę jej Instagram i kupuje wszystkie książki, które napisze.
Cenię ją za bycie sobą, namówienie mnie do podróży w głąb siebie i przebudzające treści. Bardzo wiele jej zawdzięczam. Zresztą czytając komentarze innych kobiet, nie tylko mnie motywuje do lepszego i zdrowszego życia.
“Witaj Ukochana Przyjaciółko mojego serca!
Napisałam tę książkę niemal jak list do Ciebie, w którym pragnę podzielić się dobrem i życiowym doświadczeniem.
Pomysł na tę książkę zrodził się wśród moich czytelniczek i uczestniczek warsztatów. To one wymarzyły sobie książkę z przepisami na cztery pory roku, dla całej rodziny, na wszystkie okazje. A ja chciałam spełnić ich marzenie.
Tak oto powstała książka pełna miłości, ciepła, inspiracji, z przepisami na dania zarówno dla wegetarian i wegan, jak i dla tych, którzy czasami jedzą drób zagrodowy czy dzikie ryby. W naszych rodzinach są przecież osoby w różnym wieku, o różnych preferencjach.
To książka stworzona w domu, który jest sercem mojego wszechświata. Dzielę się zatem z Tobą także przepisem na stworzenie domowej przestrzeni, w której miłość rodzinna będzie się rozwijać. Wierzę, że zgodna, ciepła, kochająca się rodzina jest fundamentem szczęścia każdego z nas.
Z miłością
Agnieszka”
Jeżeli czytacie o zdrowym odżywianiu, wiecie, jak istotne jest, postępowanie według pór roku. Odżywianiem się jedzeniem, które w danym momencie daje nam natura. Dlatego ucieszyłam się, że najnowsza książka podzielona jest na pory roku. Jesień i zima pełna jest rozgrzewających i aromatycznych przepisów, wiosna i lato lekkich i odświeżających.
Przygotowałam dla Was przepis na zupę z selera z gruszką i imbirem. Zupa krem jest słodka, pikantna i aksamitna. Chrupkości zupie możesz dodać, posypując ją ziarnami słonecznika lub grzankami.
Składniki:
2 pory (tylko białe części)
1 bulwa selera
Korzeń pietruszki
2 gruszki
Łyżka soku z cytryny
3 cm utartego korzenia imbiru
Półtora litra bulionu warzywnego
1 łyżka zdrowego tłuszczu (np. masło klarowane)
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól morska i świeżo zmielony pieprz
Do posypania: ziarna słonecznika, pestki dyni lub grzanki
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Na dnie garnka podgrzej tłuszcz i wrzuć poszatkowany por i seler. Dodaj gałkę muszkatołową i pokrojoną pietruszkę. Na koniec dodaj gruszki. Całość zalej bulionem warzywnym i dodaj resztę składników.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Zmiksuj całość na gładki krem i dopraw do smaku.
Podawaj z prażonymi pestkami lub grzankami.