Zupa kalafiorowa z ziemiankami i pastą tahini sprawdzi się jako pożywne pierwsze danie jak i lekka kolacja. Przyznam się Wam, że pod koniec roku trochę mi się przytyło. Wiem, że nic mnie nie tłumaczy, ale stres po wypadku samochodowym, jak i pandemicznego zamknięcia w domu, spowodował, że zaczęłam pocieszać się jedzeniem.
Przez większość czasu bardzo dbam, by jeść zdrowo. W mojej diecie jest dużo warzyw i owoców, ograniczam do minimum słodycze i smażone potrawy. Ale jestem tylko człowiekiem i zdarza mi się czasem popłynąć. A że, jestem przed 40 i mam tendencje do szybkiego tycia, a raczej puchnięcia, od razu widać kiedy miałam słabszy miesiąc.
Gdy tylko zaczynają mnie pić spodnie, to dla mnie znak, że trzeba zwolnić z miłością do jedzenia. Trochę gorzej poszło mi z tym pod koniec tamtego roku, bo jeansy zamieniłam na dresy, chyba jak większość z nas, wiec za późno się zorientowałam, że waga trochę za bardzo poszła w górę.
Co zrobiłam? Postawiłam na sprawdzone sposoby, na ćwiczenia i lekką dietę. O czym niedługo napiszę, bo korzystałam z usług mentorki i trenerki Roxany Sowady.
Do menu powróciły zupy! Pożywne, pełne warzyw i fajnie doprawione. Zupy, które pomogą Ci zaspokoić największy nawet głód.
Moje ulubione zupy to:
– zupa dyniowa,
Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na krem z białych warzyw, a dokładniej na zupę kalafiorową z ziemniakami, pastą tahini i łyżeczką miodu.
Do przygotowania tej kremowej zupy kalafiorowej potrzebujesz tylko 10 podstawowych składników:
Składniki:
Kalafior
4 ziemniaki
Średnia cebula
2 łyżki pasty tahini
Litr bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz, płatki chili
Nasiona słonecznika i zielenina do dekoracji zupy
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebule, obierz ziemniaki i pokrój kalafiora na drobniejsze różyczki. Do garnka, wlej oliwę i zeszklij na nią cebulę. Pilnuj by zupa, się nie przypaliła, bo wtedy zupa będzie gorzka. Po około 4 minutach wsyp kalafiora i ziemniaka oraz wymieszaj. Około 2 minuty smaż, ciągle mieszając. Wlej do garnka gorący bulion i zagotuj.
Gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Sprawdź, czy warzywa są miękkie i jak będą zblenduj dokładnie. Dodaj miód i pastę tahini i zblenduj jeszcze raz. Dopraw sola i pieprzem dla lepszego smaku.
Wlej do miseczki i posyp zieleniną nasionami słonecznika.