Złoty drink z nutką burbonu i cydru jabłkowego
Skoro majówka tuż, tuż to pomyślałam, że przygotuje dla Was specjalny post z przepysznym drinkiem na bazie burbonu Woodford Reserve. Nie należę do grona smakoszy piwa, jeżeli mam już pić alkohol zazwyczaj jest to wytrawne wino lub tak szlachetny trunek jak Whisky. Musi być to uczta dla podniebienia, trunek wykonany z pasją i doskonale zbilansowanym smakiem uwalniającym się z każdym łykiem.
Burbon to nic innego jak destylat alkoholowy na bazie zbóż ze znacznym udziałem kukurydzy. Czyli whisky, która zawiera w sobie 51% kukurydzy i jest leżakowana w świeżych, wypalonych od środka beczkach. Burbon produkowany jest prawie wyłącznie w USA. Większość producentów zlokalizowana jest w Kentucky, podobnież 95% światowej produkcji burbonu pochodzi właśnie stamtąd.
Burbon Woodford Reserve dostałam w ramach współpracy i przyznam, że to wyborny alkohol. Jest naprawdę aromatyczny, a smak jest wykwintny i elegancki.
Pijąc, wyczuwasz:
Aromat: bogaty w suszone owoce, z odrobiną mięty i pomarańczy, z delikatną nutą kakao, wanilii i tytoniu.
Smak: bogaty i pełny, z akcentami cytrusów, cynamonu, kakao, toffi, karmelu, czekolady, przypraw i dębu.
A na finiszu: jedwabiście delikatny, na początku prawie kremowy, z długim satysfakcjonującym posmakiem.
Burbon smakuje wspaniale bez żadnych dodatków, ale wiem, że dla niektórych może być zbyt mocny. Dlatego przyrządziłam drink z burbonem w roli głównej, który wybornie smakuje. Przy okazji jest bardzo prosty do zrobienia i ma niewiele składników.
Wystarczy tylko połączyć whisky z cydrem i sokiem jabłkowym. Aby drink ładnie wyglądał, możesz podać go w ładnych szklaneczkach a brzegi obtoczyć w brązowym lub cynamonowym cukrze. Nie zapominaj o lodzie. Drink jest słodko – wytrawny. Ma kopa whisky i słodycz soku jabłkowego.
Składniki:
cukier cynamonowy do brzegów szkła
1/4 szklanki cydru jabłkowego
1 1/2 uncji bourbona
1/2 uncji soku jabłkowego
1-2 łyżeczki (mniej więcej do smaku) czystego syropu klonowego
mielony cynamon
Wlej do miseczki sok jabłkowy, a na talerzyk wysyp cukier. Kieliszek bądź szklaneczkę zamocz w soku i zamocz brzeg szklanki w cukrze. Połącz wszystkie składniki w shakerze do koktajli. Dodaj lód i wstrząśnij do połączenia. Wlej do szklanki.