Zielona sałatka z kurczakiem, awokado i pesto z bazylii skradła mi serce. Przygotowuje ją od niedawna, a już jest na szczycie mojej listy jedzeniowych przyjemności.
Szybka w przyrządzeniu a do tego bez glutenu i nabiału. Idealna zielona sałatka dla kogoś, kto dba o linię, przez niski poziom węglowodanów, a do tego zawiera zdrowe tłuszcze znajdujące się w awokado i orzechach. Jeżeli nie lubicie bazylii, możecie zrobić pesto z natki pietruszki. To samo dotyczy orzechów. Będzie pyszna i z laskowymi, włoskimi czy orzeszkami pini. Wszystko zależy od waszej kreatywności.
Składniki:
– Kilka gałązek świeżej bazylii
– Garść orzechów: pistacja, nerkowiec, laskowe ( jakie lubisz, ja dodałam pistacje )
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki płatków drożdżowych lub tartego parmezanu
– 3 garście rukoli
– Pierś z kurczaka ( ugotowanego lub podsmażonego)
– Garść orzechów – u mnie pistacje
– Awokado
Na początek przygotuj kurczaka. Ja pokroiłam pierś, posypałam solą, pieprzem i podsmażyłam na patelni, aż nabrał złotego odcienia. Jeżeli wolisz zdrowszą wersję, możesz kurczaka ugotować na parze i pokroić na małe kawałki lub upiec w piekarniku w rękawie i później pokroić.
Następnie przygotuj pesto. Wrzuć do miseczki bazylię, orzechy, czosnek, płatki drożdżowe bądź parmezan, olej i zblenduj. Dodaj sól i pieprz.
Włóż rukolę do miski, kurczaka i pesto. Wymieszaj do połączenia składników. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę awokado i orzechy. Na koniec dobrze dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.
Wypróbuj też: