Zdrowa sałatka z brokułem i tuńczykiem
Wiecie kiedy mam największe wyrzuty sumienia? Kiedy jestem głodna, a ferworze obowiązków zamiast zjeść coś zdrowego, jem co jest pod ręką. Zazwyczaj są to słodycze, albo kanapka zrobiona na szybko. Takie odżywianie nie prowadzi do niczego dobrego. Dlatego postanowiłam wyrabiać w sobie zdrowe nawyki i w lodówce zawsze mam składniki na szybką, zdrową i pożywną sałatkę. Lub owoce i warzywa na koktajl. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na jedną z nich. Dla mnie ważne jest by potrawa była w miarę prosta, smaczna i żeby cieszyła oczy. Zazwyczaj na drugie śniadanie, lub wczesną kolację pochłaniam sałatki. To jedna z moich ulubionych.
Składniki :
– opakowanie mieszanki sałat z rukolą
– puszka tuńczyka w oliwie
– grzanki ( najlepsze crostini z Biedronki)
– pół brokuła
– garść startego parmezanu
– sól, pieprz
– Sos winegret z miodem ( 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, sól i pieprz)
Zdrowa sałatka z brokułem i tuńczykiem
Przygotowanie:
Różyczki brokuła ugotować na parze, albo wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut. Odcedzić. Sałatę wyłożyć do miski. Dodać odsączonego z oliwy tuńczyka i posypać grzankami. Posypać parmezanem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Pomieszać. Wyłożyć sałatkę na talerze i polać zrobionym sosem winegret.
Smacznego!
Zdrowa sałatka z brokułem i tuńczykiem