Wrapy z chrupiącym boczkiem
Muszę Wam coś wyznać: uwielbiam boczek! Mogę zrezygnować z każdego rodzaju mięsa, ale boczek sobie zostawię. Dieta, nie dieta na dobrze przysmażony boczek zawsze sobie pozwolę. Tym bardziej że zawiera sporo białka i witaminę B. Można go przyrządzić na wiele sposobów: gotować, dusić, piec, wędzić, smażyć. Każdy jest dobry. Uwielbiam go w żurku, dodaje do spaghetti czy jako dodatek do jajecznicy. Szczególnie upodobałam sobie smażenie boczku aż powstanie złocisty chips. Niezbyt to zdrowe, ale któż z nas nie popełnia drobnych grzeszków żywieniowych. Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis, w sam raz dla zabieganej Mamy, która na szybko potrzebuje przygotować przekąskę dla rodzinki. Jest pyszna i sycąca!
Składniki:
– opakowanie pszennej tortilli
– boczek w plastrach /salami
– pomidor
– sałata strzępiasta
– sos: jogurt naturalny, majonez kielecki, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Podsmażam boczek do wytopienia się tłuszczu. Lubię ekstra chrupiący, więc czekam, aż nabierze złotego koloru. Placki podgrzewam na patelni, po minucie z obu stron. Na tortilli rozsmarowuje sos majonezowo-jogurtowy, układam sałatę, plastry pomidora, boczek lub pikantne salami. Doprawiam solą i pieprzem. Podaje, póki ciepłe. Smacznego!
Wrapy z chrupiącym boczkiem
Wrapy z chrupiącym boczkiem