Wegańska zupa ziemniaczana z porem to idealny kremowy posiłek, który przygotujesz w 40 minut. Wyobraź sobie pożywne ziemniaki, pikantny czosnek i smażony por posypany obficie tymiankiem. Ta wegańska zupka będzie często pojawiać się na Waszym stole, zaręczam Ci!

Por — właściwości odżywcze
Por jest warzywem niskokalorycznym, dzięki temu mogą go spożywać osoby dbające o smukłą sylwetkę. Właściwości odchudzające pora podkreśla fakt, że zawarte w nim związki siarki pobudzają trawienie. Do tego obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik oraz witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Mikroelementy, obecne w porze to wapń, potas, fosfor i wiele innych – lecz już w mniejszych ilościach.
Dzięki wysokiemu stężeniu żelaza w porze jego spożycie zaleca się osobom borykającym się z anemią oraz niedokrwistością. Warzywo wpływa także korzystnie na poziom złego cholesterolu we krwi.

Składniki na wegańską zupę z ziemniakami i porami:
Ziemniaki — lubię używać sałatkowych, małych ziemniaków ze względu na ich ładny kolor i teksturę, którą nadają zupie.
Oliwa z oliwek — ja używam dobrej jakościowo oliwy, ale jak masz w domu dobry olej lub masło wegańskie, to nie zawahaj się ich użyć.
Pory — kup dwa świeże pory. Ważne jest to, by użyć tylko białych i jasnozielonych części. Pamiętaj, aby dobrze wyczyścić pory, ponieważ brud często zostaje uwięziony między warstwami.
Białe wino — możesz to pominąć, jeśli wolisz gotować bez alkoholu. Ja nie używałam, ale z winem zupa smakuje bardziej aromatycznie.
Suszony tymianek — możesz zastąpić je świeżymi liśćmi tymianku, potrajając ilość.
Bulion warzywny — gdy nie mam czasu, wrzucam do wrzątku kostkę warzywną.
Mleko kokosowe — często kupuje mleczko w puszkach.
Świeży szczypiorek — możesz go pominąć lub zamiast tego użyć pietruszki, lub szalotki.
Wegańska zupa ziemniaczana z porem — przepis.
Składniki:
2 średnie pory, tylko białe i jasnozielone części, posiekane,
3 ząbki czosnku, posiekane,
½ szklanki wytrawnego białego wina,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
Kilogram ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego (z puszki),
Posiekany świeży szczypiorek do podania,
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i nastaw na średni ogień. Na rozgrzaną oliwę wsyp posiekane pory i miesza je około 5 minut, aż się podduszą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszaj z porami około minutę, aż poczujesz aromat. Dolej wino i dodaj tymianek. Doprowadź wio do wrzenia i gotuj około 4 minut.
Do garnka wrzuć ziemniaki, wlej bulion i mleko kokosowe. Podkręć ogień i zagotuj zupę. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut.
Zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę blenderem. Ja zostawiłam trochę niezmiksowanych ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem. Jak lubisz, dodaj na wierzch grzanki.