Wegańska sałatka z pomarańczą, komosą ryżową i granatem
Wegańska sałatka z pomarańczą komosą ryżową i granatem to idealne danie na gorące, duszne dni. Gdy dodasz do niej mnóstwo zieleniny i kremowy pomarańczowo – imbirowy dressing to uzyskasz sycącą i aromatyczną sałatkę. Sałatkę możesz wykorzystać jako lekki lunch, pożywną kolacją, ale także możesz ją podać na domówce.
– ugotowanej komosy ryżowej
– cytrusy: pomarańcze, mandarynki, klementynki
– granat
– szpinak i mix sałat
– czerwona cebula
– orzechy nerkowca
– świeża mięta
– ocet jabłkowy
– imbir
– czosnek
– pieprz i sól
Kremowy sos pomarańczowo – imbirowy to sekret tej sałatki. To dzięki niemu te proste składniki smakują tak fantastycznie. Głównym składnikiem sosu są nerkowce. Aby były miękkie możesz, albo namoczyć je przez noc w wodzie ( wystarczą 3 godziny), albo przez 5 minut moczyć we wrzątku.
Składniki:
– Szpinak lub mix sałat
– 2 pomarańcze, lub 4 mandarynki/ klementynki
– Szklanka ugotowanej komosy ryżowej
– Jedna szklanka nasion granatu
– Średnia czerwona cebula
– Pęczek świeżej mięty
– Pół szklanki namoczonych orzechów nerkowca
– Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
– ¼ szklanki wody
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– Kawałek świeżego imbiru startego
– Pół ząbka czosnku
– Sól i pieprz do smaku
Zrób sos. Umieść namoczone orzechy, sok z pomarańczy, wodę, ocet jabłkowy, starty imbir, przeciśnięty czosnek do blendera i zblenduj do kremowej konsystencji. Jeżeli jest zbyt kremowy, możesz dolać odrobinę wody. Posól i popieprz.
Pomarańcze obierz i pokrój według uznania. Wsyp miks sałat lub szpinak do miski. Dodaj ugotowaną komosę, pokrojone pomarańcze, pestki granata. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę i mięte. Na wierzch sałaty polej sos pomarańczowo – imbirowy.