Szef kuchni Yotam Ottolenghi pisząc tą książkę miał jedno marzenie. Nauczyć ludzi przyrządzać proste, szybkie potrawy. Nic w tym dziwnego, jeżeli nie znasz wcześniejszych dzieł tego wybitnego kucharza. Gotowanie według przepisów Yotama nie kojarzyło mi się do tej pory z czynnością najprostszą i najszybszą. Mam w swoich zbiorach jego wcześniejsze dzieło „Jerozolimę” gdzie lista składników na poszczególne dania, nie kończy się na dziesięciu i niektóre bardzo ciężko dostać u nas w kraju. Dlatego ucieszyłam się pomysłem na książkę kucharską, w której dania będzie można szybko przygotować, a będą tak samo smaczne i aromatyczne.
Dziś mam dla Was przepis na tosty z pastą z awokado i salsą pomidorową, pochodzący właśnie z tej książki. Mega proste, pyszne i sycące danie, które idealne będzie na śniadanie czy szybki lunch. Będziecie je często przygotowywać, gwarantuję!
Składniki:
4 kromki chleba pełnoziarnistego lub na zakwasie,
2/3 dojrzałe awokado,
60 g masła,
1 limonka,
200 g pomidorków koktajlowych,
2 łyżeczki kaparów,
2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
Zioła: ¼ łyżeczki kminu uprażonego, łyżeczka świeżego estragonu
Sól i pieprz.
Włóż miąższ z awokado, masło, połowę skórki i soku z limonki, sól i pieprz do malaksera. Możesz też zblendować lub rozgnieść dokładnie widelcem. Pamiętaj by awokado było dojrzałe, a masło miękkie, wtedy nie będziesz mieć problemu z połączeniem składników. Masę przełóż do miseczki i dodaj 2/3 ziół. Wymieszaj i włóż do lodówki na około 10 minut.
Przygotuj salsę: zmieszaj pomidory pokrojone w ćwiartki, kapary i resztę skórki od limonki i soku oraz dużo pieprzu. Odstaw na bok na czas podania.
Natrzyj kromki chleba przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Włóż do tostera lub ugriluj, odłóż do przestygnięcia. Następnie posmaruj tosty pastą z awokado i nałóż salsę. Posyp kminem i resztą ziół.
Oprósz pieprzem, skrop oliwą i podaj.
Smacznego!
Tosty z pastą z awokado i salsą pomidorową