Tarta porzeczkowa
Smak porzeczki kojarzy mi się z dzieciństwem.. doskonale pamiętam, dwa niepozorne krzaczki uginające się od owoców porzeczki. Na jednym krzaczku gościła czerwona porzeczka na drugim czarna i do dziś nie wiem, która smakowała mi bardziej. Ten gorzko-kwaśny smak zapamiętam do końca moich dni. Dlatego jak w pobliskim warzywniaku widzę koszyczki wypełnione porzeczkami zawsze kupuje je bez zastanowienia. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na tartę z porzeczkami zaczerpniętym z mojej ulubionej kulinarnej strony – Kwestia Smaku. Tam zawsze znajduje pyszne przepisy i chyba nigdy mi się nie zdarzyło, by przyrządzone stamtąd przepisy mi nie smakowały.
Tarta porzeczkowa
SKŁADNIKI
CIASTO:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
150 g masła
NADZIENIE:
1/2 szklanki wiórków kokosowych i mielone migdały
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła
500 g porzeczek + 5 łyżek cukru
Tarta porzeczkowa
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski wsypujemy następujące składniki : mąkę, cukier, szczyptę soli oraz zimne masło . Ulepić ze składników ciasto ( możesz dodać trochę zimnej wody, jeżeli nie będzie się kleiło ) Przygotowane ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.
Porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Średnią formę na tartę wysmarować masłem.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą a druga mniejsza przyda się do zrobienia kratki na ciasto. Większą część ciasta wałkujemy najlepiej na stolnicy, podsypując mąką i delikatnie wkładamy do formy na tartę tak by boki formy również były zakryte. Na chwilę wkładamy do lodówki. Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy paski.
Spód ciasta posypujemy mieszanką wiórków kokosowych i migdałów, na wiórki wkładamy porzeczki wymieszane z 5 łyżkami cukru. Potem układamy naprzemiennie paseczki z ciasta. Smarujemy je żółtkiem i posypujemy łyżką cukru. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
Ja dodaje do tarty dwie gałki lodów waniliowych. Słodki smak lodów doskonale dopełnia gorzki smak porzeczki….
Tarta porzeczkowa