Szybkie miseczki z hummusem i warzywami
Miska z hummusem to najlepszy pomysł na szybki lunch lub kolację: bo nie wymaga gotowania! Największym wyzwaniem tego przepisu będą dla Ciebie zakupy i ładne ułożenie warzyw.
Uwielbiam szybkie przepisy, które ratują mi życie, kiedy wracam zmęczona po pracy. Nie mam wtedy ani siły, ani kreatywności, by wymyślać fantazyjne dania. Dlatego tak pokochałam szybkie miski! Drugim powodem jest to, że możemy łączyć ulubione składniki, albo to, co akurat mamy w lodówce.
Parę la temu, podczas odwiedzin znajomej w Warszawie po raz pierwszy jadłam Hummus Bowl! Te prosty pomysł na danie mnie urzekł. W zasadzie nie wymaga gotowania: wystarczy dodać hummus do miski z chrupiącymi warzywami. Wystarczy odrobina fantazji i możesz miskę albo wzbogacić dodając wyszukane składniki, albo podać minimalistyczną wersję. Przygotowanie tego dania w śródziemnomorskim stylu, pełnego kremowych, pikantnych, chrupiących, świeżych i pikantnych smaków, zajmuje zaledwie 5 minut.
Ta koncepcja jest tak prosta, że jak wypróbujesz ją raz, będziesz ją często powtarzać. Najczęściej robię hummus bowl na tygodniu, kiedy nie mam siły gotować, albo chce się pozbyć zalegających składników w lodowce.
Najczęściej używam:
– Hummus: zazwyczaj kupuje w Lidlu lub Biedronce. Patrzę na dobry skład. Gdy mam więcej czasu, robię swój hummus.
-Ogórek, zawsze musi być!
– Pomidorki koktajlowe lub czerwona papryka: fajnie mieć czerwony element: jemy oczami!
– Oliwki Kalamata
– Czerwona cebula
– Chleb pita lub tosty z chlebka bezgutenowego
– Młode warzywa lub posiekana sałata, szczególnie rzymska, lubię jak chrupie. Młode warzywa dodają tekstury i składników odżywczych.
– Ser feta (opcjonalnie): pognieciony ser dodaje pikanterii misce ( pomiń lub spróbuj wegańskiej fety bez nabiału).
– Ryż lub inna kasza: sprawia, że miska z hummusem jest bardziej sycąca, więc dobrze jest włączyć ją jako opcję obiadową.
Chcesz zrobić fantazyjną miskę z hummusem? Możesz użyć resztek warzyw z lodówki lub bardziej wyszukanych produktów ze spiżarni, aby nadać mu nieoczekiwany smak. Lub uzupełnij je białkiem, aby zrobić z tego obiad! Oto kilka pomysłów:
– Pieczona czerwona papryka w słoikach, chili w słoiku
– Kukurydza w puszce
– Kapary
– Falafel
– Krewetki lub gotowany kurczak
Składniki
⅓ szklanki hummusu
8 plastrów
1 garść plasterków czerwonej cebuli
Garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
1 garść oliwek Kalamata
2 łyżki sera feta do posypania (opcjonalnie lub użyj wegańskiej fety dla wegan)
1 garść młodej zieleniny lub posiekanej sałaty (opcjonalnie)
½ szklanki ugotowanego ryżu u mnie był ryż brązowy
1 chleb pita, chipsy pita lub krakersy bezglutenowe
Przygotowanie:
Umieść warzywa i ugotowany ryż w misce. Ryż dopraw solą i skrop oliwą z oliwek. Udekoruj hummusem, pokrojonym ogórkiem, pokrojoną czerwoną cebulą, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Jedz z kawałkami pita, używając hummusu jako dipu / sosu do warzyw.