Szparagowe szaleństwo
Przyznam się Wam szczerze, że szparagi odkryłam dopiero 3 lata temu. Przeglądając profile blogerek kulinarnych na instagramie, co rusz trafiałam na pięknie podane szparagi. Zielone łodyżki były tak popularne, że nie mogłam sobie odmówić spróbowania tego podobno pysznego i zdrowego warzywa. Okazuje się, że szparagi to prawdziwa skarbnica witamin. Jeżeli staracie się o dziecko, lub jesteście w ciąży kwas foliowy zawarty w szparagach jest dla Was niezbędny, do tego szparagi to afrodyzjak. I tu ciekawostka bardziej działają na kobiety, niż na mężczyzn !!! A co najważniejsze pięknie wyglądają na talerzu, co wzmaga doznania smakowe. Z racji, że jest sezon na szparagi wypróbowałam dwa przepisy z mojej ulubionej kulinarnej strony – “kwestii smaku”. Mam dla Was danie główne i pyszną sałatkę, jedno i drugie zrobiło furorę w mojej kuchni.
Szparagowe szaleństwo
Kurczak zapiekany z pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem
Składniki :
duża podwójna pierś z kurczaka ( porcja na 4 osoby)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
4 plasterki suszonej szynki ( ja dodałam serrano)
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki suszonego oregano
ok. pół pęczka zielonych szparagów
4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pierś kroimy na mniejsze kawałki czyścimy z błon. Nacieramy pierś mieszanką : soli i oregano, startym czosnkiem i oliwą. Następnie polać 1 łyżką roztopionego masła i obtoczyć w nim mięso.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy go plasterkami szynki.
Na wierzch wkładamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy łyżeczką suszonego oregano. Pieczemy ok. 20 min. W tym czasie przygotowujemy szparagi. Myjemy je, odłamujemy twarde końce i smarujemy resztą masła. Po 20 min wyjmujemy naczynie, układamy szparagi i zapiekamy jeszcze 5 minut wysmarować w reszcie masła i ułożyć na kurczaku, zapiekać jeszcze przez 5 minut. Na minutę przed końcem posypać parmezanem.
Szparagowe szaleństwo
Sałatka ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i fetą
Składniki :
Mix sałat
250 g pomidorków koktajlowych
Pół czerwonej cebuli
200 g sera feta
1/2 szklanki zielonych oliwek
4 łyżeczki suszonego oregano
3 podłużne czerwone papryki
pęczek szparagów
Sos winegret: 4 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Mix sałat włożyć do miski, dodać pokrojone w kosteczkę papryki, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, cienko posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę i oliwki.
Szparagi myjemy, pozbywamy się twardych końców i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 3 minuty. Kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Na koniec polewamy sosem i posypujemy oregano.
Szparagowe szaleństwo
Smacznego!!!
Przepisy pochodzą ze strony “Kwestia Smaku”, są odrobinę zmodyfikowane 🙂