Świąteczne przekąski – serowa pasta z boczkiem i krakersami
Gdy już znudzą się Wam pierogi i makowiec, sięgnijcie po serową pastę z chrupiącym boczkiem, papryką, szczypiorkiem i przyprawami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wykwintnych kanapeczek lub jako przekąska, którą rozsmarujesz na mini krakersach.
Ten pikantny wieniec będzie królował na Waszych świątecznych i imprezowych stołach! Jeżeli robiliście kulki z poprzedniego przepisu, pokochacie też serowy wieniec bożonarodzeniowy. Po pierwsze jest pyszny, a po drugie wygląda odświętnie.
Próbowałam przeróżnych serów do tego przepisu i najlepiej poszło mi z mieszanką sera twarogowego i serka almette. Czasem dodaje serek śmietankowy, albo jak mam ochotę na pikantniejszy wieniec, dodaje serek chrzanowy i przyprawę: czosnek. Do masy dodaje żółty ser cheddar, ale zdarza mi się także dodawać inne serki. Ostatnio znalazłam w Biedronce ser z dodatkiem zielonego pesto. Także kombinuj z ulubionym serami.
Najważniejsze, żeby masa się kleiła i pozostała zwarta. Kiedyś dodałam do almette fety i serka topionego gouda i wyszła mi serowa breja. Wiec w tym przypadku twaróg uratował mi danie.
Uwielbiam boczek, więc dodałam go do serowej masy. Pamiętaj, by dodatki pokroić bardzo cienko, a boczku za bardzo nie spiec na patelni. Dodałam także czerwoną paprykę, cebulkę dymkę i szczypiorek.
Jak tylko podpowiada wyobraźnia. Ja zobaczyłam na Pinterest dekorację, która wyglądała jak świąteczny wieniec, ale Ty możesz dodać suszone pomidory, pokruszone orzechy lub pestki warzyw. Możesz posypać ziołami prowansalskimi, czerwoną papryką lub innymi ulubionymi ziołami.
Jeżeli nie masz specjalnej formy do babki, wystarczy duża misa i włożony do środka kieliszek.
Składniki na pastę:
Ser twarogowy półtłusty
Jedno opakowanie serku almette
Duża czerwona papryka
Szklanka startego żółtego sera: gouda lub cheddar
Szklanka pokrojonego w kostkę boczku
½ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki
¼ szklanki posiekanego szczypiorku, pietruszki lub kolendry
Sól, pieprz, przyprawa chili w płatkach
Do dekoracji:
¼ szklanki pietruszki posiekanej i szczypiorku
12 oliwek zielonych lub czarnych
Pokrojona drobno mała papryczka chili
Gałązki rozmarynu do dekoracji
Będziesz potrzebować formę do babki
Folię spożywczą
Przygotowanie:
Wyłóż formę do babki folią spożywczą ,dzięki temu będzie Ci łatwiej wyciągnąć serową masę. Odłóż na bok.
Pokrój boczek i podsmaż na patelni, aż uzyska złocisty kolor. Ja lubię jak z boczku, robią się chrupiące skwarki. Odłóż do wystygnięcia. Pomieszaj sery w misce, dołóż boczek, pokrojoną cienko paprykę, starty ser, szczypiorek, cebulę. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Do misy wyłożonej folią spożywczą włóż ser i rozprowadź go równomiernie. Dociśnij ser, by nabrał ładnego kształtu. Przykryj folią i włóż do lodówki. Ja włożyłam na całą noc, ale możesz wyjąć już po godzinie.
Po schłodzeniu odkryj i odwróć delikatnie, kładąc masę na półmisku. Wygładź krawędzie. Udekoruj pietruszką i szczypiorkiem. Ułóż oliwki, czerwoną paprykę i udekoruj gałązkami rozmarynu. Podawaj z mini krakersami lub z podpieczoną bagietką.