Świąteczne ciasteczka z przyprawami
Co to za grudzień, bez upieczenia świątecznych ciasteczek. Pierwszą porcję w naszym domu musimy zrobić tuż przed przyjściem Mikołaja. Brodaty jegomość zawsze dostaje od dzieciaków szklanice mleka i kilka pysznych i słodkich ciasteczek. Właśnie od tych ciasteczek zaczyna się świąteczny klimat w naszym domu. Jak w domu czuć cynamon, anyż czy goździki to wiadomo, że rozpoczyna się najbardziej magiczny miesiąc w roku.

Czasem robimy też ulubione maślane ciasteczka Weronisi:
Ciasteczka Weroniczki

Idealne ciasteczka na Święta!
Jakie są idealne ciasteczka na święta? Muszą zawierać aromatyczne i rozgrzewające przyprawy, koniecznie muszą być kruche i słodkie! Dziś mam dla Was przepis na pyszne świąteczne ciasteczka z przyprawami, które są kruche i pokryte cukrem pudrem. Możesz skomponować własną mieszankę przypraw, jeżeli masz młynek i moździerz i odrobinę więcej czasu niż zwykle. Jeśli chcesz szybko upiec ciasteczka, zastosuj gotową przyprawę korzenną i też wyjdą pyszne! Wszystko zależy od Ciebie.
Ciasteczka prezentem pod choinkę?
Te ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla smakoszy. Możecie je zrobić przed świętami i obdarować nimi ukochane osoby. Wystarczy kupić fajny słoiczek i obwiązać czerwoną kokardą i prezent gotowy! Możesz włożyć je także do ozdobnego pudełka!

Składniki:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przyprawy:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Lub gotowa przyprawa korzenna
Cukier puder – do posypania ciasteczek
Przygotowanie korzennych ciasteczek:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Masło, cukier, wanilię i jajko włóż do dużej miski i ubijaj mikserem, aż do połączenia się składników. Masa ma być kremowa. Gdy ładnie się ubije, dodaj do masy mąkę i proszek do pieczenia. Przygotuj mieszankę przypraw, mieląc ziarna pieprzu, goździki, anyż, cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową i gałkę muszkatołową na drobny proszek za pomocą moździerza i tłuczka.
Gdy nie masz tylu przypraw, zastosuj gotową przyprawę korzenną. Dodaj mieszankę przypraw do mąki w misce. Dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto.
Podziel ciasto, na mniejsze kulki uformuj (zrobiłam to ręcznie) na długie wałeczki. Z każdego wałeczka podbieram kawałek i robie kulkę i lekko spłaszczam w dłoni, aby uformować ciasteczko z płaską podstawą i zaokrąglonym wierzchołkiem. Z jednego ciasta wychodzi mi około 28 ciasteczek.
Umieszczam je na papierze do pieczenia w odstępach półtora centymetrowych, bo ciasteczka trochę urosną. Piekę w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut, aż się zarumienią.
Wyjmuje z piekarnika i czekam do całkowitego ostudzenia. Potem napełniam małą płytką miskę cukrem pudrem. Zanurzam w nich ciasteczka aż do całkowitego pokrycia. Możesz też umieścić cukier puder w torbie papierowej lub reklamówce, wrzucić ciasteczka i potrzepać. Też wyjdą pyszne! Ciasteczka możesz przechowywać w szklanym pojemniku do tygodnia w chłodnym kącie kuchni.