Spring Rolls z krewetkami, mango i awokado
Początek roku to świetny moment, aby zmienić dietę na zdrowszą. I to nie dlatego, że jest początek roku i mamy okazję dokonać noworocznych postanowień. Ale dlatego, że po przeładowanych jedzeniem Świętach i sylwestrowym kacu mamy dość jedzenia i procentów.
– pije dużo wody, szczególnie przegotowanej i koniecznie ciepłej. Czasem dodaje do niej gałązkę świeżej mięty lub rozmarynu,
– szczotkuje ciało na sucho,
– pije zielone koktajle i jem dużo zielonego,
– dużo się ruszam. I nie chodzi o siłownie czy bieganie, ale o każdą formę ruchu, która sprawia mi przyjemność. Tańczę, chodzę na spacery i wygłupiam się z dzieciakami,
– dbam o wartościowy sen
– i co najważniejsze staram się jeść regularnie, lekkie i kolorowe dania.
Jedynym z dań, które uwielbiam są spring rollsy z krewetkami i mango. Jakże proste i efektowne danie. Tylu smaków co w tym daniu nie uświadczycie zbyt często.
Do spring rollsów potrzebne Wam będą:
Oraz ulubione warzywa i owoce. Świetnie komponują się:
Możecie zrobić wegetariańskie, albo zrobić z krewetkami czy paskami kurczaka w panierce lub panko.
Składniki:
200 gram ugotowanych krewetek
10 arkuszy papieru ryżowego
1 mango, marchew, awokado
100 gram makaronu ryżowego
5 listków sałaty rzymskiej
1 łyżka miodu i oliwy z oliwek
Łyżeczka startego imbiru
5 łyżek sosu sojowego
Ząbek czosnku
2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę do krewetek. Połącz miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i imbir. Włóż do miski z marynatą ugotowane i obrane wcześniej krewetki. Zazwyczaj kupuje mrożone, wcześniej ugotowane krewetki. Rozmrażam je, obieram z ogonków i wrzucam do marynaty. Wstawiam do lodówki na noc, lub na minimum godzinę. Następnie smażę na patelni ok 5 minut na średnim ogniu.
Obierz mango i awokado, pokrój w cienkie paseczki. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski nożem albo za pomocą mandoliny. Sałatę rzymską także pokrój w paski.
Makaron zalewam wrzątkiem, przykrywam pokrywką i zostawiam na ok 3 minuty. Odcedzam. Przygotowuje sobie talerz i wlewam wodę. Każdy papier ryżowy moczę z dwóch stron i kładę na desce.
Są dwa sposoby na zrobienie spring rollsów. Możesz albo zmieszać wszystkie składniki i nakładać na papier ryżowy, albo układać składniki osobno, tak jak lubisz. Ja zazwyczaj mieszam wszystko w misce (mango, krewetki, makaron ryżowy, marchew, awokado, sałatę rzymską) i dodaje sos chili.
Na dolny środek papieru ryżowego nakładam farsz i zawijam. Składam boki papieru i zawijam go od dołu, tworząc rulon.