Sałatka ze szparagów, truskawek i fety to moje ostatnie odkrycie. Tak właśnie smakuje początek lata – szparagami i truskawkami. Jest to piękny wstęp do tego co nas czeka: bób, czereśnie, pyszne kalafiory i śliwki. To odpowiednia pora by czerpać garściami z bogactwa natury i codziennie zaglądać do ulubionych straganów z warzywami i owocami. Ciekawa jestem co Wy, uwielbiacie pakować do zakupowych koszyków i toreb?
Uwielbiam wyszukiwać kreatywne i inspirujące osoby, które potrafią wspaniale gotować i robić wokół tego prawdziwą fetę. Właśnie takie są: Tosia Kolo prowadząca konto: tochabrocha i Marta Śliwicka: sliwkamata, które tworzą smakowity duet od wielu lat.
Oglądam je na Instagramie od samego początku. Dziewczyny znają się na pichceniu i przyrządzaniu pysznych potraw, ich przepisy są zawsze smaczne, dobrze przyprawione i zdrowe (takie wybieram).
Ostatnio wyszedł ich najnowszy ebook z sałatkami — Projekt Sałatka – który jest prawdziwym sztosem. Chciałabym zaprezentować Wam przepis, który bardzo mi posmakował. Sałatka ze szparagami i truskawkami, korzystajcie, póki są na bazarkach.
To lekka sałatka idealna na upały. Zaskakująca, idealnie doprawiona i chrupiąca. Możesz do niej dodać swoje ulubione pokruszone orzechy lub pestki. Będzie wybornie smakować!
Składniki:
DRESSING:
Przygotowanie:
Szparagom odłamujemy twarde końce, resztę przecinamy wzdłuż na pół, wrzucamy na patelnię z łyżką masła, podsmażamy. Po minucie wlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy szparagi jeszcze 5 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Truskawki miksujemy z musztardą, octem balsamicznym, sokiem z limonki, posiekaną papryczką chilli i oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na półmisku wykładamy liście sałaty. Awokado kroje na plasterki, układam je na sałatę. Dodaje przygotowane szparagi, truskawki pokrojone w plastry lub ćwiartki, posypujemy pokruszoną fetę. Całość polewamy truskawkowym dressingiem, posypujemy tartym parmezanem.