Sałatka ze śliwką i awokado
Ostatnio w mojej kuchni najczęściej przygotowuje zdrowe potrawy sezonowe. Staram się by było pysznie, kolorowo i zdrowo. Tym razem padło na śliwki, a złożyły się na to dwa czynniki. Przeglądając wrześniowy numer “Pani” znalazłam ciekawy przepis na sałatkę ze śliwkami i awokado! Lubię takie nieoczywiste połączenia i od razu spodobał mi się pomysł na tą nietypową sałatkę. Drugi czynnik, który zaważył na tym, że szybko zabrałam się do przygotowania tej zdrowej przekąski, był fakt, że byłam u rodziców, a w sadzie owocowym, gałęzie uginały się od soczystych śliwek. Zabrałam Weronikę na łowy, uzbierałyśmy kilka dojrzałych, fioletowych śliwek i zaczęłam robić sałatkę. Smak bardzo mnie zaciekawił, awokado świetnie skomponowało się ze śliwką i miętą. Przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie 🙂 Dlatego póki sezon na śliwki, również ja Was zachęcam! Sałatka idealna na lunch !
Sałatka ze śliwką i awokado
Składniki
– parę dojrzałych śliwek
– dojrzałe awokado
– garść świeżej mięty i kolendry
– prażone ziarna słonecznika
– sos francuski ( 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon) / 2 łyżki octu winnego / 6 łyżek oliwy z oliwek (daję olej lniany) / 1/4 ząbka czosnku / sól / pieprz )
… jeżeli lubicie można dodać podsmażoną pierś z kurczaka
Sałatka ze śliwką i awokado
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, to samo robimy ze śliwką, wrzucamy do miski. Kroimy miętę i kolendrę i dodajemy do zrobionego wcześniej sosu francuskiego. Prażymy pestki słonecznika bądź dyni i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem z kolendrą i miętą. Za drugim razem dodałam do sałatki podsmażoną w kawałkach pierś z kurczaka i smakowało wybornie !
Sałatka ze śliwką i awokado