Sałatka z winogronem, orzechami włoskimi i chrupiącym kurczakiem.
Jestem wielką fanką sałatek i gdyby nie to, ze mój ukochany twierdzi, że sałatka to nie obiad, jadłabym je na okrągło. Lubię klasyczne sałatki: grecką, cezar czy warzywną, ale także eksperymentuje z różnymi składnikami i przyprawami. Dawno temu będąc w restauracji w Krakowie, zamówiłam sałatkę z winogronem, orzechami włoskimi i chrupiącym kurczakiem i dziś spróbuję ja dla was odtworzyć.
– pierś z kurczaka,
– ser feta lub camembert.
– misy różnych sałat, może być miks sałat z rukolą,
– winogrona czerwone bezpestkowe,
– suszone pomidory,
– oliwa z oliwek, sól i pieprz.
– orzechy włoskie lub pecan.
Sałatka z winogronem, orzechami włoskimi i chrupiącym kurczakiem
Składniki:
Pierś z kurczaka
Ser camembert (jedno opakowanie)
Mix sałat
Szklankę winogron
Kilka suszonych pomidorów
Garść orzechów (polecam włoskie lub pecan)
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, posypujemy ulubionymi ziołami i smażymy parę minut na patelni. W międzyczasie myjemy sałatę, kroimy suszone pomidory na małe kawałki, winogron na pół, orzechy włoskie/pecan tłuczemy na mniejsze kawałeczki. Wrzucamy składniki do misy, dodajemy ser feta lub ser camembert pokrojony w kawałki i usmażonego kurczaka. Całość polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
Sałatka jest bardzo prosta w zrobieniu, ale zaręczam, że zachwyci wasze podniebienie i podniebienia Waszych gości, a przecież o to chodzi.