Sałatka z rukuli z granatem, pomarańczą i kurczakiem
Nie wiem jak Wam, ale mnie upały dają mocno w kość. Nie mam ochoty na ciepłe i sycące posiłki. Najchętniej piłabym wodę i jadła lody. Na szczęście mam ochotę na przeróżne, aromatyczne sałatki. Dzisiejszą propozycję znalazłam na ukochanej Kwestii Smaku i od razu postanowiłam ją wypróbować. Jedyne co zmieniłam to dodałam pierś z kurczaka.
Sałatka jest kolorowa, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Do tego jest bardzo zdrowa. Ostra rukola idealnie komponuje się z kwaśnym granatem i słodką pomarańczą. Smak fajnie równoważą chrupiące orzechy pekan i delikatna w smaku pierś kurczaka. Idealna na lunch i na kolacje w towarzystwie zimnych przekąsek.
Sałatka z rukuli z granatem, pomarańczą i kurczakiem
Składniki :
Pierś z kurczaka
Opakowanie rukoli
Połówka granatu
Pomarańcza
Orzechy pekan lub włoskie
Sos do sałatki:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz
Sałatka z rukuli z granatem, pomarańczą i kurczakiem
Przygotowanie:
Umyj pierś z kurczaka, pokrój na małe kawałeczki, posyp przyprawami i podsmaż na patelni. Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki. Owoc granatu przekrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarna. Rukolę przemyj na sitku i rozłóż na talerzu. Następnie połóż pomarańczę, kurczaka, posyp owocami granatu i orzechami. Składniki sosu wmieszaj i polej sałatkę przed podaniem.
Smacznego!
Sałatka z rukuli z granatem, pomarańczą i kurczakiem
Sałatka z rukuli z granatem, pomarańczą i kurczakiem
Sałatka z rukuli z granatem, pomarańczą i kurczakiem