Ta sałatka to tak zwany letni sztos! Pokochałam wielką miłością, wszystkie sałatki z owocami i warzywami w roli głównej! Sałatka składa się ze świeżych produktów: jest na bazie rukoli, świeżych jeżyn, jagód, ogórka, awokado, orzechów laskowych, fety (używam wersji bez laktozy) lub ulubionego serka pleśniowego i miętowo-limonkowego vinaigrette.
Gdy dokuczają upały, uwielbiam jeść sałatki z sezonowych produktów! Są nie tylko smaczne, pięknie wyglądają na talerzach, ale przede wszystkim są zbawienne dla naszego organizmu.
Jeśli nie próbowałeś wcześniej dodawać jeżyn/ jagód do sałatki, to naprawdę musisz spróbować! Dodają konsystencji sałatki idealnej ilości słodyczy. Jeżyny i jagody szczególnie dobrze komponują się z orzeźwiającymi ogórkami, kremowym awokado i pikantną rukolą.
Ser typu feta/ lub pleśniowy dodaje słoności, orzechy laskowe dodają chrupkości, a orzeźwiający miętowo-limonkowy vinaigrette łączy to wszystko w całość. Zachęciłam Was?
Jeżeli chcesz bardziej sycącego posiłku, możesz dodać do sałatki:
– grillowane białko (tofu, kurczak lub krewetki), -fasolę (biała fasola lub ciecierzyca)
– zboże (quinoa, dziki ryż), aby uzyskać bardziej sycący posiłek.
Sałatka z jeżyn, awokado i mietowo-limonkowego vinaigrette — składniki.
Sałatka z jeżyn, awokado i mietowo-limonkowego vinaigrette
Składniki:
5 garści rukoli
1 szklanka jeżyn
¾ filiżanka jagód
1 awokado, pokrojone w kostkę
1 ½ szklanki ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
⅓ filiżanki fety / pleśniowego
⅓ filiżanka prażonych orzechów laskowych
Sos:
⅓ szklanka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
¾ łyżeczka soli
Pieprz
INSTRUKCJE
Wymieszaj wszystkie składniki na winegret. Spróbuj i dopraw tak jak lubisz. Wymieszaj składniki sałatki i polej winegret. Ciesz się świeżością.