Sałatka z jajkiem, brokułem i kukurydzą z sosem cezar to właściwy wybór na posiłek, na dzień po Świętach i weekendzie. Jest lekka, ale niesamowicie pożywna. Przyrządzam ją zawsze, kiedy chce na szybko zjeść coś zdrowego i smacznego. Choć nie jestem wielką fanką brokułów, to w połączeniu z pysznym sosem cezar, zielone różyczki smakują wybornie. Do tego mega zdrowe jajka z wolnego wybiegu, chrupiąca sałata rzymska i słodka kukurydza.
Choć kukurydza jest dość sycąca, warto wprowadzić ją do diety. Zawiera bogaty zestaw witamin: A, B, C, D i E, oraz mnóstwo minerałów, takich jak cynk, fosfor czy magnez. Co prawda jest dość kaloryczna, ale parę ziarenek do sałatki nas zbytnio nie obciąży. A warto ją jeść ponieważ jest cennym źródłem błonnika czyli jest dobra na trawienie. Błonnik z kukurydzy, jest nierozpuszczalny, czyli nie zostanie zniszczony przez soki trawienne. A to sprawi, że oczyścimy dzięki niej jelita i uchroni nas przed zaparciami.
Niestety kukurydza ma wysoki indeks glikemiczny, co wynagradza to, że kukurydza jest bogatym źródłem antyoksydantów i luteiny. A także zawiera kwas foliowy, więc jak spodziewasz się dzidziusia, powinnaś umieścić ją w swojej diecie.
Natomiast brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Brokuł w przeciwieństwie do kukurydzy reguluje poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest szczególnie w diecie dla cukrzyków. Brokuł czyli daleki kuzyn kalafiora, chroni przed wrzodami żołądka, anemią i tak jak kukurydza wpływa korzystnie na funkcjonowanie wzroku.
Brokuła najczęściej dodaje jako dodatek do sałatki, albo gotuje go na parze, jako dodatek do obiadu. Jeżeli jesteś na diecie, koniecznie wprowadź do niej brokuła, bo ma mało kalorii, a do tego syci na długo. Brokuły to źródło białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. Zielone różyczki brokuła zawierają także mnóstwo soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka.
Przyznam się Wam, że uwielbiam robić przeróżne sosy. Dzięki nim sałatki czy pieczone w pierniku warzywa zyskują niebiańskiego wymiaru. Jednym z moich ulubionych sosów jest sos cezar. Zazwyczaj robię go na dwa sposoby, jeden podaje Wam w przepisie na dole, drugi tutaj:
Siekam lub przeciskam przez praskę ząbek czosnku. Do miseczki wsypuje czosnek, surowe żółtko, łyżkę oliwy oraz sól i pieprz. Ucieram do gładkiej masy. Dodaje łyżkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny oraz sos worcestershire.