Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i koprem włoskim
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i koprem włoskim to nie tylko zdrowe i szybkie danie, ale przede wszystkim elegancki posiłek, który zachwyci domowników. Gruszka dodaje jej słodyczy, koper ciekawego aromatu a orzechy przyjemnie chrupią. Ser pleśniowy cudownie równoważy słodkość owocu, słonym smakiem. Do sałatki możesz dodać ulubionej zieleniny od roszpunki po jarmuż.
Ta sałatka jest klasycznym przykładem wykwintnej sałatki z owocami. Gruszkę możesz zamienić na dojrzałe jabłko, orzechy pekan na włoskie lub pini, ser blue cheese możesz zastąpić innym serem pleśniowym. Sercem tej sałatki jest sos na bazie liwy z oliwek, miodu i cytryny. Czysta klasyka. Najważniejsza jest dobra jakość produktów, a szczególnie owoców. Powinny być dojrzałe i słodkie.
Składniki:
Roszpunka
Ser pleśniowy
2 dojrzałe gruszki, pokrojone w plasterki
1 główka kopru włoskiego, pokrojonego w cienkie plasterki
2 garstki suszonej żurawiny
Pół szklanki posiekanych orzechów pekan
Łyżka miodu
Oliwa z oliwek
Sok w wyciśniętej ćwiartki cytryny
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wyłożyć na paterę roszponkę, pokrojone w plastry gruszki (skrop je wcześniej sokiem z cytryny) i koper włoski. Posyp posiekanymi orzechami, żurawiną i pokruszonym serem pleśniowym. Składniki sosu wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i od razu podawaj.
Smacznego!