Sałatka grecka — zdrowa przekąska do pracy
Wiecie dobrze, jak kocham wszelkiego rodzaju sałatki. Sałatki to wspaniały elementy zdrowej diety, dlatego bardzo często goszczą w moim jadłospisie. Najczęściej oprócz zieleniny znajdziesz w nich kasze, pieczone warzywa i ziarna. O tym jak przyrządzać zdrowe i odżywcze sałatki dowiedziałam się niedawno. Zdarzało mi się robić sosy, które same w sobie były potężną bombą kaloryczną (kocham majonez kielecki i śmietanę). Czasem było w nich za mało białka i choć warzyw nie brakowało, nie czułam się po nich ani syta, ani pełna energii.
Jeżeli chcesz przyrządzić sycącą i zdrową sałatkę, użyj:
Należy pamiętać, by z grup składników odżywczych (białko, węglowodany, tłuszcze) wybrać tylko jeden produkt. Jak wybierasz kasze, nie dodawaj już ryżu.
Obserwacja swojego ciała
I pamiętaj każdy z nas, ma zupełnie odczucia po zjedzeniu danego jedzenia. Ja nie toleruje za dobrze laktozy i glutenu, a ktoś inny, bo małej ilości może czuć się dobrze. Naprawdę polecam obserwacje tego jak czujemy się po zjedzonym posiłku. Czy mamy wzdęty brzuch, czy czujemy się ociężałe i śpiące…. a może męczą nas inne rewelacje żołądkowe? Także obserwacja na pierwszym miejscu. Czasem wystarczy posłuchać swojego ciała, by wiedzieć, co nam służy a co nie.
Uważam, że każdy z nas powinien umieć przyrządzić idealną sałatkę jarzynową, grecką i cezar. To mój top 3 jeżeli chodzi o sałatki. Najlepszą jarzynową robi moja Mama, tak samo jak sałatkę gyros. Ja za to kocham robić grecką i cezar. Najprostsza z nich grecka, to królowa dzisiejszego wpisu. Tą świeżą i chrupiącą sałatkę przygotujesz w kilka minut. Kup tylko dobrej jakości ser feta i oliwki, świeże warzywa, dobra oliwę i wyjdzie pysznie.
Pewnie każdy z Was próbował tej pysznej i prostej sałatki. Jest idealna jako przekąska do pracy, dodatek do kurczaka jako obiad i na lekką kolację.
Żeby przygotować idealną sałatkę grecką, potrzebujesz:
Pomidory – zazwyczaj wykorzystuje pomidorki koktajlowe z dwóch powodów. Przede wszystkim ładniej wyglądają oraz mają mniejszą zawartość wody i nasion niż zwykłe pomidory. Jak przygotowujesz sałatkę do pracy, używając tych pomidorków, sałatka nie będzie “suchsza”.
Ogórek — przygotowując sałatkę do pracy, przekrawam ogórka na 4 części i wyjmuje nasiona. Potem kroję ogórka w kostkę.
Cebula – uwielbiam czerwoną cebulę lub czosnkową odmianę. Jest odrobinę pikantniejsza.
Papryka — lubię dodawać paprykę w różnych kolorach. Czasem kupuje małe papryczki (czerwoną, żółtą i zieloną), bo wtedy sałatka wygląda apetyczniej.
Ser Feta – szukam w sklepie fety w stylu greckim. Jest bardziej słona, krucha i cierpka i bardzo dobrze komponuje się z ogólną mieszanką sałatki.
Oliwki – najlepsza dla mnie odmiana to oliwki kalamata. Często kupuje w Biedronce miks oliwek z serem feta. Są naprawdę dobre.
Oliwa z oliwek
Składniki:
Mix sałat
Czerwona cebula
Papryka – ja lubię kupować małe papryczki o różnych kolorach
Długi ogórek
Małe opakowanie pomidorków koktajlowych
½ szklanki oliwek kalamata, bez pestek lub mix oliwek z Biedronki
180 g sera feta, pokrojonego w kostkę
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki płatków soli morskiej
Świeżo zmiażdżony czarny pieprz
Przygotuj warzywa. Obierz cebule i pokrój na cienkie plasterki. Pokrój paprykę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ogórka umyj, pokrój wzdłuż na 4 części, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Dodaj wszystkie przygotowane warzywa do dużej miski. Dodaj mix sałat, oliwki i ser feta.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki octu z czerwonego wina oraz 1 łyżka soku z cytryny Przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wymieszaj i dodaj suszone oregano, sól morską i czarny pieprz.
Polej sosem warzywa. Delikatnie mieszaj, aż cała sałatka zostanie pokryta dressingiem. Natychmiast podawaj.
Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem o jeden dzień, dodając warzywa, oliwki i ser do miski z pokrywką oraz przygotowując i przechowując dressing w szklanym słoiku z pokrywką. Gotowe do spożycia wymieszać.